Har du nok bo- og eiertid?

Hovedregelen er klar: Gevinst ved salg av egen bolig blir skattefri dersom du har eid boligen i minst ett år før salget finner sted, og du selv har bodd i boligen i minst ett av de siste to år før salget.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Merk at det kun er eiertid som teller. Om du har bodd i boligen som leietager, hjelper lite.

Har du oppfylt kravene til bo- og eietid, vil du altså slippe å måtte betale skatt av gevinsten - men husk også at du da ikke vil kunne kreve fradrag for et eventuelt tap.

Står du i en situasjon der du vil få mindre for boligen nå enn da du kjøpte den, bør du altså vurdere å leie ut boligen en periode slik at kravene til botid ikke er oppfylt. Gjør du dette, vil du kunne kreve 28% fradag på tapet.

Om eiertid

Eiertiden startes fra det tidligste av disse tidspunktene:

  • Eiertiden begynner å løpe fra den datoen boligen ble kjøpt.
  • Eller fra den datoen du har overtatt den faktiske rådigheten av eiendommen.
  • Har du bygget boligen selv? I så fall regnes datoen fra den dagen du tok boligen i bruk, eller fra den dag ferdigattesten viser at den er oppført.
Merk: Har du giftet deg? Dersom den ene ektefellen eide boligen før ekteskapet ble inngått, vil også den andre ektefellen få godskrevet denne perioden som sin eiertid.

Om botid

Du må altså ha bodd i boligen som eier i minst ett av de to siste årene før salget.

Har du leid ut deler av boligen til en leietager, bør du også merke deg at du må ha brukt minst 50 prosent av boligen (målt etter utleieverdien) som egen bolig. Faller du under denne 50 prosents-grensen, eller har leid ut til næringsvirksomhet, vil skattefritaket kun gjelde den forholdsmessige verdien som tilsvarer din leilighet.

Botiden regnes fra den dagen du flytter inn i boligen og frem til realisasjonstidspunktet eller utflyttingsdagen - dersom denne kommer før selve realisasjonen.

Dersom en av ektefellene brukte boligen før ekteskapet ble inngått, regnes også dette som botid for den andre ektefellen.

Du kan få godskrevet botid

Dersom du ikke har oppfylt kravene til botid, kan du likevel få godskrevet botid slik at du unngår gevinstbeskatning.

Dette er tilfellet dersom du har brukt boligen som fast bolig, men må flytte fra den. Det gjelder også dersom du kan sannsynliggjøre at du har planlagt å bruke boligen som fast bolig, men er forhindret fra å tilflytte den.

Vilkåret er at du ikke visste om denne brukshindringen da boligen ble kjøpt.

Eksempler:

  • Arbeidsgiver har beordret deg til å jobbe andre steder i landet eller i utlandet.

  • Eller helsemessige grunner gjør at boligen ikke kan brukes eller må fraflyttes.
Faller du i en av disse kategoriene, anbefaler vi at du kontakter Skatteetaten for å få vite de eksakte kravene.

Kilder: Fakta hentet fra Skatteetatens nettsider, Skattebetalerforeningen og Lignings-ABCen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer