Kringkastingsavgiften 2017

Har du også fått denne meldingen på NRK-lisensen?

31. januar skal over 2 millioner nordmenn betale NRK-lisensen. Men har du sett meldingen om kontonummer på giroen?

NYTT KONTONUMMER? HVA BETYR DET EGENTLIG FOR DEG SOM SKAL BETALE? Lisensavdelinga melder om at de har fått nytt kontonummer, på betalings-giroen for kringkastingsavgifta. Men hva betyr dette egentlig for deg som har avtalegiro eller e-faktura? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NYTT KONTONUMMER? HVA BETYR DET EGENTLIG FOR DEG SOM SKAL BETALE? Lisensavdelinga melder om at de har fått nytt kontonummer, på betalings-giroen for kringkastingsavgifta. Men hva betyr dette egentlig for deg som har avtalegiro eller e-faktura? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg årets første forfall på kringkastingsavgiften - også kalt NRK-lisensen: 31. januar forfaller betalingen for første halvår, og 31. juli forfaller betalingen for andre halvår.

For 2017 har Stortinget bestemt at kringkastingsavgiften skal økes til 2.867,70 kroner, inkludert 10 prosent merverdiavgift. I 2016 betalte du 2.834,70 kroner for hele året.

Det halvårlige terminbeløpet du skal betale nå, er dermed 1.433,85 kroner.

Men pass på kontonummeret!

Ifølge NRK var det cirka 2.027.000 lisensbetalere i Norge ved årsskiftet.

På betalingsblanketten for årets første forfall, står det skrevet:

«NRK Lisensavdelinga har fått nytt kontonummer» - og så følger det nye kontonummeret.

Hva betyr egentlig dette?

Betyr det at alle med eventuelle autogiroavtaler eller e-faktura må inn og kontrollere at kontonummeret er riktig? Eller hva skjer egentlig dersom du ikke sjekker - og innbetalingen går til det gamle kontonummeret?

Ifølge lisensavdelinga i NRK, skiftet de bank og kontonummer før første forfall 2016.

Men du kan ta det helt med ro: Betalingen vil gå av seg selv, selv om du ikke endrer eller sjekker kontonummeret som du har lagret betalingen på.

- Det er automatisk overføring mellom gammel og ny konto. Dette er kun ment som informasjon, forteller Audun Strand i NRK til Dinside.

Betal i tide!

Jada, det finnes muligheter for å slippe unna NRK-lisensen, men da kan du ikke ha en fjernsynsmottaker som gir deg tilgang til NRKs sendinger. En lisenfri TV kan da være et alternativ.

For alle andre gjelder følgende:

Betal i tide, ellers blir det dyrt!

Unnlater du å betale innen forfall, tilkommer en tilleggsavgift for for sen betaling på 15 prosent.

Dette utgjør 195,53 kroner dersom hele første termin 2017 er ubetalt.

Betaler du heller ikke purringen inkludert tilleggsavgiften, vil kravet overføres til Statens innkrevingssentral etter rundt tre måneder.

Hvis ikke kravet blir betalt ved forfallsfrist for varsel om inkasso vil kravet overføres Statens innkrevingssentral og det vil påløpe et rettsgebyr på 1.049 kroner.

Dette kan i ytterste konsekvens føre til trekk i lønn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer