Har du orden i finansene?

Ta DinSides pengetest, og sjekk om privatøkonomien din er som den skal være.

En sunn økonomi er ikke nødvendigvis lik med mye penger.
En sunn økonomi er ikke nødvendigvis lik med mye penger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens test kan avgjøre om du har en sunn økonomi, eller om den er på fallittens rand.

Testen består av en rekke spørsmål om din privatøkonomi: Om du lever fra hånd til munnen, eller om du klarer å planlegge din økonomiske fremtid.

Klart svar

Ta testen nedenfor og få klart svar med en gang: Bør du være fornøyd, eller er det på tide at du tar deg sammen og gjør noe med situasjonen?

Spørsmålene er alle utarbeidet av økonomiredaksjonen i DinSide - grunnlaget for spørsmålene er vårt daglige arbeid på privatøkonomifeltet.

Ifølge Lisbeth Nebelong, dansk journalist og forfatter til en rekke bøker om privatøkonomi, er det flere grunner til at folk sliter med dårlig økonomi.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Tabu

- For mange mennesker er penger et tabuemne. Snakker vi om penger, er vi redde for å bli betraktet som gjerrige eller grådige. På skolen blir vi heller ikke undervist i privatøkonomi - og i den virkelige verden blir vi overlatt til bankrådgivere som i bunn og grunn er selgere.

På toppen av det hele lever vi i en kultur hvor det er status å ha mange materielle goder. Vi bombarderes av reklamer som forteller oss at lykken er å kjøpe og forbruke. Og mangler vi penger, står bankene i kø for å låne oss raske penger. Til skyhøye renter og fete gebyrer, sier Nebelong.

Prioriter

Lisbeth Nebelong poengterer at nøkkelen til en sunn økonomi ligger i å prioritere.

- Vi må sette oss ned og finne ut hva vi vil. Vi må prioritere - for vi har nemlig ikke råd til alt. Derfor må vi finne ut hva vi aller helst vil. Det finnes mange folk som aldri tar stilling, sier hun.

Forfatteren viser til en femtrinnsmodell som skal kunne føre deg fra en syk til en sunn økonomi:

  • Først må du få overblikk over økonomien din. Finn styrkene og svakhetene.

  • Bli likvid - sørg for å ha penger på bok.

  • Du bør samel all "smågjeld" i ett stort lån. Og sørg for at du begynner å betale ned på lånet.

  • Sett penger til side - det er alltid greit å ha en reserve.

  • Når de fire trinnene ovenfor er gjennomført, er det tid for å tenkte langsiktig sparing og investering - blant annet til pensjonen.
- Det er viktig at økonomien ikke styrer deg. Det er du som skal styre økonomien, avslutter forfatteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer