Har du rett til å åpne pakken?

Nettbutikken kan ikke nekte deg å benytte deg av returretten fordi du har åpnet pakken eller sett på produktet. Men det finnes grenser for hva du kan gjøre med et produkt før angreretten opphører.

ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angrerettloven ble innført i 2001 som følge av EUs fjernsalgdirektiv. Loven omfatter næringsvirksomhet som driver "fjernsalg eller salg utenfor fast utsalgssted" og omfatter blant annet nettbutikker som henvender seg til norske forbrukere.

Angrerettloven stiller blant annet krav om at du som forbruker skal gjøres tydelig oppmerksom på angreretten og at du ikke trenger å oppgi noen grunn for å benytte seg av denne. Angreretten løper i 14 dager fra du har mottatt varen. Så langt alt vel.

"Samme stand og mengde"

Spørsmålet som imidlertid raskt oppstår, er hvor langt du kan gå i å undersøke varen før angreretten faktisk opphører. Riktignok sier Angrerettlovens paragraf 12 at du ikke mister angreretten "... så lenge varen kan leveres tilbake i vesentlig samme stand og mengde". Men hva betyr nå egentlig dette?

La oss for eksempel si at du har kjøpt en bærbar PC fra en nettbutikk. Kan du åpne pakken, ta maskinen i bruk, installere egen programvare, brenne DVDer og ta den med på reise? Er den fortsatt i "vesentlig samme stand og mengde", slik at du kan returnere den og få pengene tilbake?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.