Har du ungdoms-genet?

Da er sjansen stor for at du lever til du blir 100.

Dersom begge foreldrene dine er bærere av det bestemte genet, er sjansen stor for at du lever til du har passert 100 år.  Foto: colourbox.com
Dersom begge foreldrene dine er bærere av det bestemte genet, er sjansen stor for at du lever til du har passert 100 år. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske og japanske forskere mener å ha identifisert genet som gir et langt liv. FOX03 heter genet, som øker sjansene for en lang alderdom.

Dersom begge foreldrene dine er bærere av genet, er det stor sannsynlighet for at du lever til du har passert 100 år. Det skriver dagensmedicin.dk

Les også: Kan du leve i hundre år?

Bedre helse og lengre levetid

Opplysningene kommer frem gjennom en ny undersøkelse som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

I undersøkelsen så forskerne nærmere på fem forskjellige gener, som de antok var knyttet til aldring. Et av disse, FOX03A, skilte seg imidlertid fra de øvrige, og forskerne mener at nettopp denne bestemte varianten kan sørge for et sunnere og lengre liv.

Les også: Æsj eller nam? Genene avgjør!

Det var data fra en studie kalt The Hawaii Lifespan Study som ble benyttet da forskerne analyserte genene. Studien omfatter japanske menn med en gjennomsnittsalder på 78 år, og forskerne så nærmere på to grupper fra studien: Personer som fortsatt var i live i 2007, ved minst 95 års alder, og personer som døde innen de fylte 81 år, henholdsvis 213 og 402 menn.

Dobbel pott

I tillegg til at mennene som hadde høyest levealder var bærere av den bestemte genvarianten, hadde de også lavere nivåer av kolesterol, blodsukker og insulin. Samtlige av de fem genene forskerne la under lupen er knyttet til insulinets signalsystem.

Les også: Dette vil du ikke arve

Undersøkelsen viser at personer med en enkel variant av genet har dobbelt så stor sjanse for å leve til de fyller 98 år, sammenlignet med andre. Har man fått genet fra begge foreldrene øker sannsynligheten for at man lever enda lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer