Har du virkelig råd til dette?

- Du må leve med konsekvensene, advarer økonomisk rådgiver.

Du må regne selv: Hvor mange tusen trenger du hver måned når lånet er betalt? Foto: Per Ervland
Du må regne selv: Hvor mange tusen trenger du hver måned når lånet er betalt? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg blir direkte skremt når jeg hører såkalte eksperter si at “renten vil holde seg lav lenge”, sier Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren.

Hun advarer også mot kalkulatorer som sier at en enslig person med 400.000 kroner i lønn kan låne opptil 2,8 millioner kroner og fremdeles ha en OK økonomi. Følger du dette rådet, kan du om noen år sitte med høyere boligutgifter per måned enn du har i inntekt etter skatt.

– Jeg synes dette er å ta altfor lettvint på det ansvaret som økonomisk rådgivning medfører, sier økonomen.

Drøyt 4.000 per måned

Med jevne mellomrom kommer det veiledende tips og råd om hvor stort boliglån du tåler. Men hvor smertegrensen går, er mildt sagt et diskusjonsspørsmål.

Si at du er enslig og vil ta opp et boliglån i 2011. Du har ingen barn, og din bruttoinntekt er på 400.000 kroner. Ifølge VG og Dine Pengers oversikt kan du da låne opptil 2.800.000 og være i "gul sone", som er definert som "OK, men pass på".

Her finner du en enkel betalingsplanlegger som beregner hvor store utgifter boliglånet vil gi deg hver måned frem til lånet er nedbetalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer