Har funnet vaksine mot hiv

Ny vaksine minsker faren for smitte med over 30 prosent.

GJENNOMBRUDD: Endelig har forskere funnet en vaksine som beskytter mot aids. Hvordan den virker er imidlertid uklart. Foto: Science Photo Library
GJENNOMBRUDD: Endelig har forskere funnet en vaksine som beskytter mot aids. Hvordan den virker er imidlertid uklart. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En eksperimentell hiv-vaksine reduserer risikoen for smitte med en tredel.
Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også:
1 av 3 leger vil ikke ha svineinfluensavaksine
HPV-vaksine er trygg
Vidundervaksiner på vei

Kan redde mange liv

Hiv-viruset har infisert så mange som 33 millioner personer globalt og tatt livet av 25 millioner siden det ble identifisert på 1980-tallet.

En miks av medikamenter kan kontrollere viruset, men det finnes fremdeles ingen kur.
Nå ser det imidlertid ut til at en vaksine endelig er innen rekkevidde.

Les også: Stanser forsøk på hiv-vaksine

Over 30 prosent lavere risiko

16.000 frivillige personer fra noen av Thailands mest hiv-utsatte områder deltok i undersøkelsen, samtlige var heteroseksuelle mellom 18-30 år, skriver BBC.

De frivillige fikk enten placebovaksine (narremedisin, red.anm.), eller ekte vare. De levde sine liv som vanlig, med de samme risikofaktorene som før vaksinen.

Forskerne testet deltakerne for hiv-infeksjon hver sjette måned i tre år. Og resultatene er lovende.

Vaksinen ser nemlig ut til å minske faren for hiv-infeksjon med 31,2 prosent.

- I placebogruppen ble 74 smittet, og i vaksinegruppen 51, sier forsker Jerome Kim, ved Walter Reed Army Institute of Research, til Reuters.

Les også: Gode nyheter for deg med sprøyteskrekk

Uventede positive funn

Forskerne hadde ikke ventet slike positive funn og vet heller ikke hvorfor vaksinen virker så godt som den gjør.

Den nye vaksinen er en kombinasjon av to eldre vaksiner: ALVAC (Sanofi Pasteur) og AIDSVAX (VaxGen).

Begge vaksinene er testet hver for seg, men var da ikke i stand til å forebygge hiv-smitte.

Les også: Kvinner tåler hiv dårligere

Kontroversiell studie

Den nye vaksinen er en triumf for dens tilhengere som satte i gang en omfattende studie med 16.000 frivillige – til tross for kritikere som sa at det både var uetisk og en sløsing av penger, da ingen trodde at vaksinen ville ha effekt.

Anthony Fauci ved U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases, som har vært med på å støtte forsøket, innrømmer at han selv var en av tvilerne.

- Men likevel satte vi i gang med studien, noe som var kontroversielt, sier Fauci, ifølge Reuters.

Les også: Når bør du hiv-testes?

Vil den virke på de som er mest utsatt?

Forskerne påpeker at vaksinen gjerne ikke vil virke hos befolkninger og på steder hvor hiv er mest utbredt – som i Afrika, blant menn som har sex med menn og blant narkotikamisbrukere.

Les også: 20 år med hiv - men ingen vaksine

Vaksinen ble også laget spesifikt med tanke på at den skulle ha effekt mot to undertyper av hiv-viruset: E, som sirkulerer i Thailand og Sørøst-Asia – og B, som er vanlig i USA og Europa, ifølge Reuters.

Deltakere som fikk vaksinen, men som likevel ble smittet, hadde dessuten like mye virus i blodet og opplevde like mye skade på immunsystemet som uvaksinerte hiv-pasienter.

Det ser dermed ut til at vaksinen kan forebygge infeksjon, men er ikke i stand til å påvirke viruset når det først er i kroppen.

Les også: Bedre medisiner mot aids

FN gratulerer

FN-organene WHO (Verdens helseorganisasjon) og UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) er optimistiske med tanke på resultatene av den mest omfattende kliniske studien på en hiv-vaksine noensinne, ifølge en pressemelding på www.unaids.org.

WHO og UNAIDS gratulerer «forskerne, sponsorer og de frivillige som deltok i studien som har gjort disse oppmuntrende funnene mulig».

Det understrekes imidlertid at mye arbeid gjenstår. Først og fremst må forsøksresultatene analyseres for å forstå vaksinen – både hvordan den beskytter og hvor lenge den beskytter – i tillegg til å kartlegge veien videre.

Les også:
1 av 3 leger vil ikke ha svineinfluensavaksine
HPV-vaksine er trygg
Vidundervaksiner på vei

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer