- Jeg oppdaga veldig tidlig at han bare hadde én testikkel. Jeg er jordmor, og vant til å sjekke små guttebarn.
Det forteller én av de som fikk dyrekjøpet sitt behandla i Forbrukertvistutvalget (FTU) i fjor.
Den ene testikkelen til puddelen hennes, Mikkel, falt ikke ned slik den skulle. Dette øker risikoen for andre problemer, utelukker utstillinger og avl, og det stod ingenting i kjøpskontrakten om at puddelen kunne få denne arvelige plagen.
- Først tenkte jeg «æsj, dette er det vel ikke noe å gjøre med». Da visste jeg ikke at det å kjøpe en hund er som å kjøpe en bil, forteller kvinnen til Dinside, som ikke vil stille opp med navn.
Hun leste nemlig at hunder med det som kalles kryptorkisme utløser krav om halve kjøpssummen tilbake. Hun ba derfor selgeren om dette, selgeren nekta, turen gikk til Forbrukerrådet og krangelen endte i FTU.
Utvalget ga kvinnen krav på «halv pris for halv pung»; 7.000 kroner tilbake av selger. Og hun er langt fra alene.
LES OGSÅ: Fikk pengene tilbake for hjerneskadet hund

Klager på dyre dyr
FTU behandler tvister mellom kjøpere og selgere. De bindende vedtakene handler som oftest om biler, båter og mobiler som ikke fungerer som de skal. Men fra tid til annen handler de om katter, hunder og hester som heller ikke «fungerer som de skal», og som utløser nøyaktig de samme rettighetene.
- Det er bra at folk klager. Du må passe på at du får det du har rett på, sier pressekontakt Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til Dinside.
Vi har gått gjennom alle fjorårets dyrevedtak. Slik gikk det:
Klagene i tall
Hunder som brødristere
- Fra lovens side, er det noen forskjell mellom å kjøpe en brødrister og en hund?
- Nei, det er det ikke. Det kan være litt vanskelig for folk å forstå, for man tenker ikke på dyr som ting, sier Halsos i Forbrukerrådet.
Konseptet er enkelt: Det du kjøper skal møte forventningene. Om en hund har helsemessige plager selger burde vite om, må dette opplyses om på forhånd.
Har ikke det skjedd, kan du reklamere – akkurat som på en brødrister. Dessuten kan du ha krav på erstatning for medisiner, spesialfôr og veterinær.
Handler du av private, får du etter kjøpsloven to års reklamasjonsrett, også på dyr. Handler du av profesjonelle, gir forbrukerkjøpsloven deg fem år. Men de vanlige reglene om forventet levealder gjelder også for dyr, så at en gullfisk ikke får feire sin femte bursdag er ikke en reklamasjonssak.
LES OGSÅ: Den lille veskehunden skulle være enda mindre, kvinnen fikk erstatning

Penger og følelser
Forbrukerrådet fikk i fjor 106 saker om dyr; omlag 2 prosent av det totale antallet. Samme år publiserte FTU 26 dyrevedtak. Så det er ikke voldsomme mengder. Men når dyr først blir en sak, kan det fort bli stygt, ifølge Halsos i Forbrukerrådet.
- Fordi det er følelser inne i bildet. For eksempel ville det vært riktig etter loven å kunne få tilbake alle pengene mot at man leverer tilbake bikkja, men det er ikke alle som vi gi opp Fido, sier han.
- Men er det selgers skyld at en hund blir syk, da?
- Nei, selvfølgelig ikke. Ikke hundens, heller. Men når man for eksempel betaler masse penger for å bruke hunden videre til avl, og det i avtalen står at den er godkjent for avl, kan det være et klart brudd på avtalen om så ikke er tilfellet.
LES OGSÅ: Vanskelig å si om arven eller miljøet hadde skadet dogo canario-hunden
Forbrukerrådets råd mot katta i sekken
Ingen garantier
Som du vil se av Dinsides oversikt; slett ikke alle får medhold i FTU. Typiske grunner er at det ikke kan bevises at dyrets problemer burde være kjent for selger, eller at kjøper klager senere enn reklamasjonsfristen.
Et medhold i FTU er i utgangspunktet bindende, men kan klages videre til domstolene. En mann Dinside har snakket med, som heller ikke ønsker å stå fram, opplevde nettopp dette. Og etter ett år har han fortsatt ikke fått pengene tilbake, for hunden han måtte avlive.
Selv med medhold er du heller ikke garantert pengene dine umiddelbart. Mikkels eier venter fortsatt på pengene sine, og forteller at namsmannen nå skal hente dem fra selgeren – med tvang.
LES OGSÅ: Mer om kryptorkisme – derfor får du halv pris for halv pose