Har hunden din en sykdom? Se om du kan klage

Du kan få stor erstatning etter helseplager eller avlivning av hunder og katter.

SYKE HUNDER: Mange nordmenn opplever at hunden de kjøpte for flere titalls tusen kroner ikke er så frisk som selger påstod. Da kan de be om erstatning, og eventuelt ta saken til Forbrukertvistutvalget. Kjøps- og forbrukerkjøpsloven gjelder også dyr. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
SYKE HUNDER: Mange nordmenn opplever at hunden de kjøpte for flere titalls tusen kroner ikke er så frisk som selger påstod. Da kan de be om erstatning, og eventuelt ta saken til Forbrukertvistutvalget. Kjøps- og forbrukerkjøpsloven gjelder også dyr. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg oppdaga veldig tidlig at han bare hadde én testikkel. Jeg er jordmor, og vant til å sjekke små guttebarn.

Det forteller én av de som fikk dyrekjøpet sitt behandla i Forbrukertvistutvalget (FTU) i fjor.

Den ene testikkelen til puddelen hennes, Mikkel, falt ikke ned slik den skulle. Dette øker risikoen for andre problemer, utelukker utstillinger og avl, og det stod ingenting i kjøpskontrakten om at puddelen kunne få denne arvelige plagen.

- Først tenkte jeg «æsj, dette er det vel ikke noe å gjøre med». Da visste jeg ikke at det å kjøpe en hund er som å kjøpe en bil, forteller kvinnen til Dinside, som ikke vil stille opp med navn.

Hun leste nemlig at hunder med det som kalles kryptorkisme utløser krav om halve kjøpssummen tilbake. Hun ba derfor selgeren om dette, selgeren nekta, turen gikk til Forbrukerrådet og krangelen endte i FTU.

Utvalget ga kvinnen krav på «halv pris for halv pung»; 7.000 kroner tilbake av selger. Og hun er langt fra alene.

LES OGSÅ: Fikk pengene tilbake for hjerneskadet hund

ÉN TESTIKKEL: Mikkel fikk aldri sine tilmålte to testikler, og matmor fikk tilbake halve kjøpssummen i FTU. Foto: PRIVAT
ÉN TESTIKKEL: Mikkel fikk aldri sine tilmålte to testikler, og matmor fikk tilbake halve kjøpssummen i FTU. Foto: PRIVAT Vis mer


Klager på dyre dyr

FTU behandler tvister mellom kjøpere og selgere. De bindende vedtakene handler som oftest om biler, båter og mobiler som ikke fungerer som de skal. Men fra tid til annen handler de om katter, hunder og hester som heller ikke «fungerer som de skal», og som utløser nøyaktig de samme rettighetene.

- Det er bra at folk klager. Du må passe på at du får det du har rett på, sier pressekontakt Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til Dinside.

Vi har gått gjennom alle fjorårets dyrevedtak. Slik gikk det:

FTUs vedtak om dyr i 2015
 pris for dyretklaget påfikk tilbake
hund, cocker spanielkr 8 000øyeproblemer, avlivetkr 9 104
hund, riesenschnauzerkr 12 000manglende registreringkr 6 000
katt, maine coonkr 10 000øreproblemer, avlivetkr 10 750
hund, engelsk bulldogkr 25 000vannhode, avlivetikke medhold
hund, fransk bulldogkr 18 000skoliose/kyfose, hudproblemerkr 9 000
hund, chiuahuakr 15 000én testikkelkr 7 500
hund, puddelkr 14 000én testikkelkr 7 000
hund, bichon frisékr 14 000hjertefeilkr 19 815
hund, boxerkr 10 000blødninger, hjerteproblemerikke medhold
katt, hellig birmakr 7 000Felin Infeksiøs Peritonitt, avlivetikke medhold
hund, schäferkr 8 000hofteproblemer, avlivetkr 10 386
hund, rottweilerkr 1 500atferdsproblemerikke medhold
hund, staffordshire bullterrierkr 13 000overbitt, manglende registreringkr 10 812
hund, engelsk setterkr 13 000allergikr 22 100
hund, schäferkr 10 000diverse sykdommer, avlivetikke medhold
hund, pomeraniankr 20 000diverse sykdommerkr 8 000
hund, blandingkr 7 500underbittikke medhold
hest, ukjentkr 30 000halthetikke medhold
katt, burmeserkr 7 500Felin Infeksiøs Peritonitt, avlivetkr 12 095
hund, blandingkr 2 700diverse plager, ikke fått avtalt oppgjørkr 1 500
hest, connemaraponnikr 93 000leddbetennelsekr 20 000
hund, chow chowkr 14 000øyeproblemer, skadet korsbåndikke medhold
hund, chihuahuakr 10 000én testikkel, løse kneskålerkr 5 000
hund, dobermannkr 20 000hudsykdomkr 10 000
hund, dobermannkr 17 000hudsykdomikke medhold
hund, strihåret dachskr 50 000atferdsproblemerkr 50 000
(Vi får dessverre ikke lenket til vedtakene i tabellen, men du finner dem ved å søke hos forbrukertvistutvalget.no)


Klagene i tall

 • I snitt kosta kattene og hundene i fjorårets FTU-saker 13.633 kroner.
 • I 17 av de 26 sakene fikk klager medhold. Disse fikk i snitt tilbake 12.886 kroner hver.
 • 2 hester, 3 katter og 21 hunder ble behandlet.
 • Problemene varierer stort, men testikler som ikke faller på plass (kryptorkisme) er én av gjengangerne som også Forbrukerrådet kjenner godt til. Halv pung gir typisk halv pris.

 • Hunder som brødristere

  - Fra lovens side, er det noen forskjell mellom å kjøpe en brødrister og en hund?

  - Nei, det er det ikke. Det kan være litt vanskelig for folk å forstå, for man tenker ikke på dyr som ting, sier Halsos i Forbrukerrådet.

  Konseptet er enkelt: Det du kjøper skal møte forventningene. Om en hund har helsemessige plager selger burde vite om, må dette opplyses om på forhånd.

  Har ikke det skjedd, kan du reklamere – akkurat som på en brødrister. Dessuten kan du ha krav på erstatning for medisiner, spesialfôr og veterinær.

  Handler du av private, får du etter kjøpsloven to års reklamasjonsrett, også på dyr. Handler du av profesjonelle, gir forbrukerkjøpsloven deg fem år. Men de vanlige reglene om forventet levealder gjelder også for dyr, så at en gullfisk ikke får feire sin femte bursdag er ikke en reklamasjonssak.

  LES OGSÅ: Den lille veskehunden skulle være enda mindre, kvinnen fikk erstatning

  KLAG: Pressekontakt Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet råder alle som ikke er fornøyde med dyrekjøpet til å klage. Foto: FORBRUKERRÅDET
  KLAG: Pressekontakt Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet råder alle som ikke er fornøyde med dyrekjøpet til å klage. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


  Penger og følelser

  Forbrukerrådet fikk i fjor 106 saker om dyr; omlag 2 prosent av det totale antallet. Samme år publiserte FTU 26 dyrevedtak. Så det er ikke voldsomme mengder. Men når dyr først blir en sak, kan det fort bli stygt, ifølge Halsos i Forbrukerrådet.

  - Fordi det er følelser inne i bildet. For eksempel ville det vært riktig etter loven å kunne få tilbake alle pengene mot at man leverer tilbake bikkja, men det er ikke alle som vi gi opp Fido, sier han.

  - Men er det selgers skyld at en hund blir syk, da?

  - Nei, selvfølgelig ikke. Ikke hundens, heller. Men når man for eksempel betaler masse penger for å bruke hunden videre til avl, og det i avtalen står at den er godkjent for avl, kan det være et klart brudd på avtalen om så ikke er tilfellet.

  LES OGSÅ: Vanskelig å si om arven eller miljøet hadde skadet dogo canario-hunden

  Forbrukerrådets råd mot katta i sekken

 • - Sjekk på forhånd hva som er kjente lidelser og slikt for rasen, og velg et dyr det er mindre problemer med, råder Halsos i Forbrukerrådet.
 • - Også må du bruke kontrakt. Det finnes standardkontrakter som kan brukes, fortsetter han. Her skal det blant annet fortelles hva slags problemer valpen er født med.
 • - Det er viktig å huske at vi kan hjelpe deg etter kjøpet, men først må du ta opp saken med selger, sier Halsos videre, som også kan hjelpe deg med å ta saken videre til FTU.

 • Ingen garantier

  Som du vil se av Dinsides oversikt; slett ikke alle får medhold i FTU. Typiske grunner er at det ikke kan bevises at dyrets problemer burde være kjent for selger, eller at kjøper klager senere enn reklamasjonsfristen.

  Et medhold i FTU er i utgangspunktet bindende, men kan klages videre til domstolene. En mann Dinside har snakket med, som heller ikke ønsker å stå fram, opplevde nettopp dette. Og etter ett år har han fortsatt ikke fått pengene tilbake, for hunden han måtte avlive.

  Selv med medhold er du heller ikke garantert pengene dine umiddelbart. Mikkels eier venter fortsatt på pengene sine, og forteller at namsmannen nå skal hente dem fra selgeren – med tvang.

  LES OGSÅ: Mer om kryptorkisme – derfor får du halv pris for halv pose

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer