Ung ufør:

Har ikke råd til depositum: Må selge bunaden

For å få råd til depositum i ny bolig, må Camilla selge noe av det kjæreste hun eier.

MÅ SELGE: Camilla må selge det hun har av verdi for å få råd til depositumet. Foto: Privat.
MÅ SELGE: Camilla må selge det hun har av verdi for å få råd til depositumet. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Camilla Johannessen-Braathen har ønsket seg barn siden hun var 16. Drømmen om hus og familie har stått høyt i kurs hele livet.

Grunnet flere kroniske sykdommer er 33-åringen hundre prosent ung ufør. For noen år siden fikk hun en datter, som har ulike helseutfordringer.

- Hun er et ekte drømmebarn, sier Camilla til Dagbladet.

Grunnet plassbehov skal barnemoren nå flytte til et nytt hjem med sin uføre samboer og datteren. Men det er bare et problem:

Det nye huset vil koste familien 33 000 kroner i depositum. Det er penger familien ikke har.

Utleier godtar ikke Nav-garanti, og ifølge Camilla ville de heller ikke godta depositumsgaranti; en engangssum på 14 prosent av depositumet.

Derfor må hun ty til drastiske grep - og skal nå selge bunaden sin: Den flotte nasjonaldrakta hun ønsket seg i årevis.

Det var Drammens Tidende som omtalte saken først.

«Barndomsdrømmen» til salgs

- Jeg spinket og sparte til den bunaden, og etter mange år fikk jeg kjøpt en brukt. Jeg minnes hvordan jeg sakte, men sikkert fikk sølv til den, sier Camilla.

Hun forteller at det er vondt å gi slipp på noe hun har ønsket seg så lenge, men presiserer at den ikke er viktig i det store bildet.

- Datteren min kommer først uansett situasjon. Hun betyr alt for meg, så jeg selger bunaden glatt, kommenterer hun.

Hittil har ikke 33-åringen fått noen napp på bunaden, og familiens boligdrøm slår sprekker.

Har du noen gang stått der og vært helt klar for fest, men så innser du at du har glemt å pusse sølvet? ikke fortvil! Vi har løsningen. Video: Dennis Appelong Hagbru. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Rådvill og fortvilet har hun opprettet en spleis, som i skrivende stund har dratt inn 1900 kroner. Det er en liten dråpe i havet.

Småbarnsmoren vet snart ikke sine arme råd. Hun har ikke stort annet å selge. Bilen må de blant annet beholde grunnet helsesituasjonen.

- Vi har det bra sammen, men det er klart det er kjipt og kjedelig å stå i dette, kommenterer hun.

Vokser fram et skille

Ifølge en Sifo-rapport om husholdningers økonomiske trygghet for mars 2023, har andelen husstander som føler seg økonomisk utrygge økt fra 16 til 18 prosent.

– Det er et økende skille både økonomisk og helsemessig som er i ferd med å vokse fram, sier finansrådgiver i DNB, Camilla Slevikmoen til Drammens Tidende.

Kjenner du en spesiell søtlukt i boligen, kan det være et dårlig tegn. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet TV. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Privat. Vis mer

Hun sier folk bør bruke tid på egen økonomi nå som renta stiger.

- Bankene merker en økning i antall folk som ber om avdragsfrihet på lånene sine, noe som kan hjelpe de som har et behov for å lette på månedlige utgifter, sier hun til avisa.

Videre sier hun at man bør ta grep allerede nå, dersom man tror man har en økonomisk tung høst i vente.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer