Priskrig på julemat:

- Har innført maksbegrensninger

Rema 1000 setter maksbegrensninger på sylteagurker, pepperkaker og tynnribber.

MAKS TI: Du klarer nok å fø hele storfamilien og vennegjengen med maks ti-begrensningen på Rema 1000, men begrensningene kan være noe strengere på andre produkter som sylteagurk.
MAKS TI: Du klarer nok å fø hele storfamilien og vennegjengen med maks ti-begrensningen på Rema 1000, men begrensningene kan være noe strengere på andre produkter som sylteagurk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen på julevarene tikker taktfast nedover, og det gir seg alltid noen litt pussige utslag.

I år er det sylteagurkene som skal lokke oss til butikk. De aller billigste sylteagurkene fra kjedenes egne merkevarer Xtra, First Price og R.

Prisen på et 490-grams glass er nå 3,90 kroner, noe som tilsvarer 7,96 kroner per kilo. Og «lokkeprisen» virker.

Rema 1000 har allerede måttet sette en maksbegrensning per handel på noen utvalgte varer, forteller Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør for Rema 1000.

Innfører begrensning

- Nå har vi satt en maksbegrensning på sylteagurken vår, Prima pepperkaker og Prima krydra tynnribbe, sier Mellbye til DinSide.

Verken Kiwi eller Extra har foreløpig sett seg nødt til å innføre maksbegrensninger på antall varer kunder kan kjøpe i år.

RIBBE: Er du usikker på hva du skal se etter på ribba før du kjøper den? Det får du svar på her. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

- Vi har bestilt masse varer til jul, og får løpende leveranser. Vi ønsker at så mange som mulig skal få glede av de lave prisene, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi, til DinSide.

KAN BLI DYRT: Det er tomt for de billigste rødbetene en rekke steder, men ikke tomt for rødbeter. De som koster fire ganger så mye er det masse igjen av. Foto: Elisabeth Dalseg
KAN BLI DYRT: Det er tomt for de billigste rødbetene en rekke steder, men ikke tomt for rødbeter. De som koster fire ganger så mye er det masse igjen av. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Det er opp til butikksjef å vurdere om det er nødvendig med begrensninger, men med noen få unntak har ikke det vært det foreløpig.

Hvorfor sylteagurk?

Det er alltid noen varer som settes uforholdsmessig mye ned i pris, og her kan det være smart å slenge seg på, om det er et produkt du vil ha til jul, eller et produkt du bruker mye av.

At butikkene selger ribbe, surkål, pepperkaker, gløgg og marsipangriser til gi-bort-pris, er lett å forstå, men hvorfor sylteagurker?

LOKKEPRISER: Produktene med unormalt lave priser, som får maksbegrensninger varierer fra år til år. I 2019 var det svisker vi hamstret. Arkivfoto: Dagbladet
LOKKEPRISER: Produktene med unormalt lave priser, som får maksbegrensninger varierer fra år til år. I 2019 var det svisker vi hamstret. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

- Tøff konkurranse om kundene gjør at noen varer faller kraftig i pris, og det er ikke alltid det kan oppfattes som like «logiske», som sylteagurk. Det er jo et produkt vi selger mye av gjennom hele året, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til DinSide.

Både sylteagurk og rødbeter har en naturlig plass på frokostbordet i jula, og rødbetene kan du bruke i en silde- eller rødbetsalat.

HULL I HYLLENE: Hos Extra var det tomt for den billigste sylteagurken og rødkålen og nesten tomt for billigrødbetene i helgen, men det er fortsatt mulig å få tak i begge deler om du vil betale litt mer. Foto: Elisabeth Dalseg
HULL I HYLLENE: Hos Extra var det tomt for den billigste sylteagurken og rødkålen og nesten tomt for billigrødbetene i helgen, men det er fortsatt mulig å få tak i begge deler om du vil betale litt mer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det er også langtidsholdbare varer, så her kan du trygt ta med deg et glass eller tre og sette i spiskammerset til våren - men sjekk datoen. Selv om det er best før-dato og ikke nødvendigvis dårlig etter, er det kanskje litt optimistisk å tro at du skal klare å spise fem glass før 14. januar?

For kjøper du kilovis med matvarer du ikke får spist opp før de blir dårlige, er det tap-tap for både deg og miljøet.