Har penger i fond, men de er låste

Den norske kirke disponerer milliard-verdier i ulike fond. Men pengene kan ikke brukes til å redde kirkekunsten som smuldrer opp.

Publisert

- Det er masse penger i Kirken - det er bare snakk om å få frigjort dem så vi kan bruke mer til kirkelige formål, sa Arbeiderpartiets kirkepolitiske talskvinne Anneliese Dørum til Aftenposten søndag.

Men hverken kirkestatsråd Jon Lilletun eller Høyres kirkepolitiske talsmann Inge Lønning vil høre snakk om at fondspenger kan brukes til restaurering av kirkekunsten.

Vedtektene hindrer at midler fra det gigantiske Opplysningsvesenets fond - beregnet til et sted mellom tre og fire milliarder kroner - kan brukes til å konservere, restaurere eller vedlikeholde den massive kunstskatten som finnes i de norske kirkene. Kunst som er i ferd med bli ødelagt på grunn av det dårlige inneklimaet i kirkene.

- Jeg ser det som forholdsvis problematisk å bruke noen av de pengene. De skal gå til andre formål - ikke til oppgaver som naturlig hører inn under kommunens eller statens ansvar, sier Per Tanggaard i Kirkerådet.

Milliardverdier

Opplysningsvesenets fond alene har verdier for flere milliarder kroner. Investert kapital utgjør 1,1 milliard kroner, mens fondet også eier en million dekar skog og utmark, bortleide gårdsbruk, presteboliger og bispegårder. I tillegg har fondet inntekter fra rundt 14 000 festetomter, der industribygg, eneboliger og hytter er oppført på fondets eiendommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer