Sykepleierindeksen

Har spart til bolig siden hun var 12 år

Selv om sykepleier og freelancer Petra Gjørvad (26) nettopp har kjøpt sin andre bolig, har hun møtt på utfordringer når det kommer til å få lån. Boligprisene flere steder i landet er altfor høye for sykepleiere.

BEGYNTE SPARINGEN TIDLIG: Før hun kom i tenårene drømte hun om å flytte hjemmefra, og satte seg derfor inn i hva det ville koste å kjøpe egen bolig, noe som motiverte henne til å spare tidlig. Dette har gitt henne et fortrinn sammenlignet med andre som deler hennes yrke. Foto: privat
BEGYNTE SPARINGEN TIDLIG: Før hun kom i tenårene drømte hun om å flytte hjemmefra, og satte seg derfor inn i hva det ville koste å kjøpe egen bolig, noe som motiverte henne til å spare tidlig. Dette har gitt henne et fortrinn sammenlignet med andre som deler hennes yrke. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg var vel nærmere 12 år da jeg begynte boligsparingen, men det meste har selvfølgelig blitt spart de siste årene.

I desember solgte Petra Gjørvad sin forrige leilighet og kjøpte ny - og det i et brennhett boligmarkedet i Oslo.

26-åringen jobber freelance i kostymeavdelingen hos Folketeateret og NRK, men er også utdannet sykepleier og tar ekstravakter som det innimellom.

– Da jeg kjøpte ny leilighet, var jeg ansatt som sykepleier i 50 prosent stilling, forteller Gjørvad til Dinside.

– En utfordring med å søke lån som sykepleier, er at det er vanskelig å få 100 prosent stillinger i dette yrket og at en vesentlig del av inntekten kommer fra tillegg og ekstravakter. Disse tilleggene og ekstravaktene opplevde jeg at banken ikke ville ta stilling til, sier hun videre.

Også inntekten hennes som freelance kostymedesigner mente banken var usikker, selv om hun kunne vise til tre års ansettelse i samme firma.

Førstegangskjøper i Oslo som 19-åring

Allerede som sykepleierstudent klarte Gjørvad å kjøpe sin første bolig - en 50 kvadratmeter stor leilighet på Grønland i Oslo. Dette var i stor grad mulig fordi hun begynte å spare tidlig i tenårene. I tillegg bodde hun hjemme det første året hun studerte, men tok opp fullt studielån.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer