Har tømt hyllene: – Helt sykt

Butikken har ryddet hyllene for all sjokolade produsert av Mondelez, nå vurderer flere storaktører det samme.

FJERNET SJOKOLADEN: Den svenske kjøpmannen håper norske butikker henger seg på boikotten. Foto: Privat
FJERNET SJOKOLADEN: Den svenske kjøpmannen håper norske butikker henger seg på boikotten. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai ble det kjent at Ukraina svartelister matvarekonsernet Mondelez som blant annet eier Freia, Marabou, Oreo og Daim. Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet anklaget også selskapet for å bidra til Russlands krigskasse.

– De har tre fabrikker der og bidrar gjennom sin produksjon i Russland til å betale skatt til den russiske statskassa, fortalte Jakob Hedenskog, som er analytiker ved Senter for Øst-Europa-studier ved Utenrikspolitiska institutet i Sverige.

Mondelez oppga i sin siste årsberetning at virksomheten i Russland står for 4 prosent av selskapets totale omsetning. Ettersom selskapet i fjor omsatte for nærmere 350 milliarder kroner, tilsvarer dette rundt 14 milliarder kroner.

Svartelistingen fikk Mats Calla, Ica-kjøpmannen i Umeå, til å ta grep. Nå bekrefter han til DinSide at butikken har fjernet alle varer fra Mondelez.

Nettavisen omtalte Callas Mondelez-boikott først.

– Helt sykt

– Jeg hadde ikke fått med meg at Mondelez var blitt svartelistet, men da jeg fikk vite det ville jeg gjøre noe. Det er helt sykt at Mondelez fortsatt har flere fabrikker i Russland. Jeg håper det blir reaksjoner i hele Europa, forteller Calla til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer