Hårkloning kan kurere skallede

Menn og kvinner med uønsket hårtap kan få nytt håp. Hårkloning er på vei!

Publisert
Sist oppdatert

Selv om kuren skal kalles hårkloning, er det egentlig ikke kloning som vil bli utført. ”Hårmultiplikasjon” er en mer korrekt betegnelse.

Om få år?- Det er ingen tvil om at det vil bli et enormt gjennombrudd. Det har vært så mange hjelpemidler for hårtap som ikke virket. Dette er et som virkelig ser ut til å skulle skje - og skje i løpet av de neste få årene, sier Ken Washenik til WebMdHealth. Washenik er medisinsk sjef ved et av firmaene som skal prøve å få hårkuren på markedet.

Hårfolliklet er et lite organ med en spesiell kraft: den inneholder stamceller som kan fornye den. Når disse cellene får de rette signalene, begynner de å skille seg.

De skiller seg imidlertid ikke på samme måte som normale celler, der begge halvdelene blir nye celler som fortsetter å dele seg og uvikles. Kun halvparten av follikelstamcellene gjør det, mens den andre halvparten blir nye stamceller.

HårmedisinWashenik forteller WebMdHealth at utfordringen blir å finne ut hvordan disse signalene fungerer. Når dette blir klart, vil man kanskje kunne lage et legemiddel som inneholder de signalene man trenger for å få håret til å vokse på de skallede stedene. Dette vil imidlertid ligge litt frem i tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer