Harryhandel: Betal alltid i svenske kroner!

- Dette er en regel uten unntak: Du skal alltid betale i lokal valuta. Og ligg unna BankAxept i utlandet.

SLIK FÅR DU MEST MAT FOR PENGENE: Betal med kort. Og i svenske kroner. Da får du mest for pengene. Og ligg unna BankAxept i utlandet! Foto: EuroCash
SLIK FÅR DU MEST MAT FOR PENGENE: Betal med kort. Og i svenske kroner. Da får du mest for pengene. Og ligg unna BankAxept i utlandet! Foto: EuroCash Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn grensehandler som aldri før: Vi tar flere turer og vi handler for stadig mer. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) handlet vi for 13,6 milliarder kroner fra juli 2013 til juni 2014,som var 9 prosent mer enn samme periode året før. Og vi tok 7,6 millioner turer.

Men betaler du egentlig på den smarteste måten, når du er på grensehandel?

Hos Nordby Supermarked får vi vite at 25 prosent av kundene velger å betale i norske kroner, mot 75 prosent som betaler i svenske kroner.

Dersom du er blant dem som betaler i norske kroner, bør du tenke deg om.

- Dette er en regel helt uten unntak: Du bør alltid betale i lokal valuta. Så dersom du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller svenske, skal du alltid velge svenske kroner, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Dinside.

Forklaringen på forbrukerøkonomens råd ligger i ulikhetene i valutakursen.

Les også: Nå er det smart å handle i Sverige

- Ikke noe vi «finner på»

NEI, IKKE GJØR DETTE I SVERIGE: Ikke betal med BankAxept i Sverige, selv om de lar deg gjøre det. Da betaler du med butikkens kurs, og den er dårligere enn bankens! Foto: Per Ervland
NEI, IKKE GJØR DETTE I SVERIGE: Ikke betal med BankAxept i Sverige, selv om de lar deg gjøre det. Da betaler du med butikkens kurs, og den er dårligere enn bankens! Foto: Per Ervland Vis mer


- Vil du betale i svenske eller norske kroner?

Dersom du har handlet i butikker langs svenskegrensa, har du garantert fått spørsmålet. Og som tallene fra Nordby Supermarked viser, er det altså 25 prosent som velger å svare at de vil betale i norske kroner.

- Hos oss velger kunden selv hvordan han eller hun vil betale. Vi tar i mot svenske og norske kontanter, norsk BankAxept samt internasjonale kredittkort. Ved betaling med norske kontanter og BankAxept får kunden dagens kurs. Denne kursen får butikkene på senteret ved å ringe en kurstelefon, og kursen oppdateres daglig, forklarer Ole Jørgen Lind, butikksjef på MaxiMat på Nordby Shoppingcenter.

Han forteller videre at kurstelefonen som de forholder seg til, er en tjeneste som Nordby Shoppingcenter har for sine butikker slik at de skal benytte samme kurs.

- Dette er en anbefalt kurs fra Swedbank/Handelsbanken, og er ikke noe som hver og en butikk «finner på», uttaler Lind.

Les også: Du kan sjekke svenskeprisene på nett før du reiser

Dårligere kurs i butikken

BETAL ALLTID I LOKAL VALUTA: - Dette er en regel utan unntak: Betal alltid i lokal valuta, sier forbrukerøkonom Elin Reitan til Dinside. Foto: NORDEA
BETAL ALLTID I LOKAL VALUTA: - Dette er en regel utan unntak: Betal alltid i lokal valuta, sier forbrukerøkonom Elin Reitan til Dinside. Foto: NORDEA Vis mer


Forbrukerøkonom Reitan hevder imidlertid at du alltid bør velge å betale i lokal valuta og forklarer dette med butikkens høyere valutakurs.

- Årsaken er at dersom du velger norsk valuta, er det butikken som selv setter kursen og den er ofte dårligere enn det som Visa eller Mastercard eller norske banker tilbyr. I enkelte land kan du også bli ilagt provisjon av butikken. Visa og Mastercard har ofte gebyrfrie varekjøp, men det vil av naturlige årsaker alltid være en vekslingskurs ved bruk i utlandet. Men det er allikevel slik at du nesten alltid får en bedre kurs når du betaler i lokal valuta, forklarer Elin Reitan til Dinside.

MaxiMat og Nordby Supermarked gir begge en kurs på 1,05 som dagens kurs 25. november. Samme dato er dagens kurs hos Norges Bank 1,09099. Hos svenske Handelsbanken er kursen 1,0947.

Det er altså ingen tvil om at vi denne dagen ville fått mindre for pengene dersom vi betalte i norske kroner etter butikkens kurs sammenliknet med i svenske kroner etter bankens kurs.

    Dette er forskjellen i kroner og øre:
    Du kan ha med varer tilsvarende 3.000 norske kroner dersom du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer. Med bankens kurs betyr det at du kan legge varer for 3.273 svenske kroner i kurven. Med butikkens kurs kan du ta varer varer for 3.150 svenske kroner.

    Du kan altså plukke varer for 123 svenske kroner mer, om du betaler i svenske kroner fremfor i norske kroner.

    Eller sagt på en annen måte: 3.000 svenske kroner tilsvarer 2.750 norske kroner med bankens kurs og 2.857 norske kroner med butikkens kurs.

    Du betaler altså 107 norske kroner mer for de samme varene, om du velger å gjøre betalingen norske kroner, fremfor i svenske.

Vi gjør oppmerksom på at dette er eksempler basert på de nevnte valutakursene. Du kan sjekke dagens kurs i banken din eller hos kredittkortselskapet ditt.

Om valutakurser

Valutakursen er prisen på et lands valuta målt mot andre lands valuta. Valutakursene til Norges Bank er midtkurser, det vil si midtpunktet mellom kjøps- og salgskursen i interbankmarkedet på et gitt tidspunkt. Kursene blir satt daglig kl 14.15, med noen få unntak.

Valutakursane som settes av Norges Bank er ikke bindende for bankene. Norske banker kan ha forskjellige rutiner for når de oppdaterer valutakurser som blir benyttet i transaksjoner overfor publikum. Fordi valutakursene stadig vil kunne bevege seg, kan kursene til bankene avvike fra kursene til Norges Bank. I tillegg er det lagt til kundemarginer for kjøp og salg på kursene til bankene, mens kursene til Norges Bank er rene midtkurser. Kilde: Norges Bank


Les også: Priskrig på svenskefergene

Nei, ikke betal med BankAxept på grensa

Flere av butikkene langs grensa tilbyr nå betaling med norske BankAxept-kort, som er direkte koblet opp mot din konto. Dette er debetkort, og du kan kun betale med det du har dekning for på kontoen.

Fordelen med å betale med BankAxept er at det normalt ikke tilkommer gebyrer ved betaling med dette. Men ifølge Reitan kan det tilkomme gebyr ved betaling med BankAxept i utlandet, litt avhengig av hvilken avtale du har med kortselskapet eller banken.

- Betaling med BankAxept på grensehandel er ikke å anbefale. Dette er ofte en gebyrfri løsning for norske kunder, men om du velger det på grensa så betaler du i norske kroner, og da er det butikken som setter valutakursen, sier Reitan.

- Det vil som nevnt alltid være en vekslingskurs når du betaler i lokal valuta i utlandet. Men det er fortsatt slik at du får den beste kursen om du betaler i lokal valuta, forklarer hun.

Og styr unna kontanter!

Du bør altså ikke betale i norske kroner, hverken med BankAxept eller med andre kort. Og heller ikke med norske kontanter

Og du bør i alle fall ikke ta ut norske kroner i minibank i Sverige for å betale med dette.

- Å ta ut norske kroner i minibanken på grensa er heller ikke å anbefale. Da er det jo kursen i akkurat den minibanken som gjelder, og igjen kan denne være dårligere enn kursen til Visa eller Mastercard. Det kan også tilkomme gebyr ved uttak i minibank, sier Reitan.

Du kan også få gebyr på uttak av svenske kroner i minibank.

Fasiten: Betal med kort, i svenske kroner!

Her grensehandler vi mest

Strömstad er det grensehandelsområdet vi nordmenn handler mest: Ifølge SSB, handlet vi for 7.730 millioner kroner i Strömstad i 2013.
Charlottenberg er på andreplass, men likevel langt bak: Der handlet vi for 2.198 millioner kroner i fjor.
I Töcksfors handlet vi for 685 millioner kroner, mens vi grensehandlet for 1.987 i «Sverige ellers» og 705 millioner «andre steder». Kilde: SSB


For å få mest mulig for pengene dine, bør du altså velge å betale i svenske kroner og å betale med Visa eller kredittkort. Da betaler du i dagens kurs (eller i noen tilfeller påfølgende dag) og etter kursen som banken din eller kredittkortselskapet setter.

Du kan sjekke kursen hos banken din eller kredittkortselskapet, men det er ifølge Reitan ikke veldig store kursforskjeller.

- Det er mange fordeler ved å bruke kredittkort, spesielt i utlandet: Du har for eksempel sterke rettigheter dersom noe skal skje, og det er ikke dine penger som blir tappet dersom du skulle bli frastjålet kortet, sier hun, og understreker at det forutsetter at du har kontroll på økonomien og at du kan betale når regninga fra kredittkortselskapet kommer.

- De aller fleste tilbyr gebyrfri handel i utlandet nå, det vil variere fra bank til bank, men i det store og hele er det gebyrfritt å handle i utlandet, sier Reitan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer