Hårtap skyldes jernmangel

Begynner hårpryden å bli lovlig tynn enkelte steder? Årsaken kan ligge i underskudd av jern i kroppen.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er den franske kosmetikk-giganten L'Oreal som i mange år har forsket på årsakene til hårtap. Og de mener det nå er sikre bevis for at hårtap henger sammen med lave jernverdier i kroppen.

Forsket i åtte år
Undersøkelsen har gått over åtte år og tatt for seg 13.000 friske mennesker. Over 60 prosent av deltakerne var kvinner.

Ved å måle jernverdiene i blodet kunne forskerne konstatere at halvparten av kvinnene før overgangsalder led av for lave jernverdier. Blant kvinnene etter overgangsalderen gjaldt dette bare en av fire kvinner. Det kan forklares med at menstruasjon og graviditeter tapper kvinner for store mengder jern.

Klar sammenheng
Sammenhengen mellom hårtap og jernverdier ble tydelig etter analyse av jerninnholdet i blodet. Kvinnene som hadde høyest hårtap hadde også betydelig lavere jernverdier.

Halvparten av deltakerne i undersøkelsen oppga at de var svært bekymret for risikoen for å miste håret. Og i følge forskerne oppga en av ti kvinner at de led av alvorlig hårtap.

Den franske undersøkelsen legger vekt på at det også finnes andre årsaker til at håret forsvinner. Problemer med stress, bi-effekter av medisiner og andre kostholdsproblemer kan også bidra til utviklingen av viker og måner.

Advarer mot å overdrive
Vanlige symptomer på jernmangel er utmattethet, hodepine og blekhet. Dette kan du unnå ved å få i deg mat med mye jern, som kjøtt, korn og forskjellige grønnsaker.

Du kan også ta et jerntilskudd om du har behov for et ekstra tilskudd med jern. Men husk at for store mengder kan føre til forgiftning og at det derfor er viktig å følge instruksjonene i tilskuddet. Om du spør i en helsekostforretning vil de kunne veilede deg til et riktig jerntilskudd.

Mozon 09.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer