Hårtap skyldes jernmangel

Begynner hårpryden å bli lovlig tynn enkelte steder? Årsaken kan ligge i underskudd av jern i kroppen.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er den franske kosmetikk-giganten L'Oreal som i mange år har forsket på årsakene til hårtap. Og de mener det nå er sikre bevis for at hårtap henger sammen med lave jernverdier i kroppen.

Forsket i åtte årUndersøkelsen har gått over åtte år og tatt for seg 13.000 friske mennesker. Over 60 prosent av deltakerne var kvinner.

Ved å måle jernverdiene i blodet kunne forskerne konstatere at halvparten av kvinnene før overgangsalder led av for lave jernverdier. Blant kvinnene etter overgangsalderen gjaldt dette bare en av fire kvinner. Det kan forklares med at menstruasjon og graviditeter tapper kvinner for store mengder jern.

Klar sammenhengSammenhengen mellom hårtap og jernverdier ble tydelig etter analyse av jerninnholdet i blodet. Kvinnene som hadde høyest hårtap hadde også betydelig lavere jernverdier.

Halvparten av deltakerne i undersøkelsen oppga at de var svært bekymret for risikoen for å miste håret. Og i følge forskerne oppga en av ti kvinner at de led av alvorlig hårtap.

Den franske undersøkelsen legger vekt på at det også finnes andre årsaker til at håret forsvinner. Problemer med stress, bi-effekter av medisiner og andre kostholdsproblemer kan også bidra til utviklingen av viker og måner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer