Hasj kan stoppe Alzheimer

En ingrediens i marihuana kan bekjempe Alzheimer, viser en ny undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

En syntetisk versjon av stoffene i cannabis kan redusere betennelsen som forbindes med Alzheimer. Det kan også beskytte mot mentalt sammenbrudd. Nå håper forskerne på å få ingrediensen i medisinform.

Testet på rotterForskerne sammenlignet hjernevevet til pasienter som døde av Alzheimer med friske folk som døde av alder. De så blant annet på strukturer kalt microglia, som aktiviserer hjernens immunforsvar. Microglia kan være årsaken til betennelse i hjernen. Forskerne fant en dramatisk redusert funksjon av cannabinol-mottakere i rammet hjernevev. Dette var en indikasjon på at pasienter hadde mistet evnen til å oppleve cannabinolens beskyttende effekter.

Det neste steget var å teste effekten av cannabinol på rotter. Rottene ble injisert med proteinet amyloid kan redusere Alzheimers-lignende tilstander. De dyrene som også ble gitt en dose cannabinol gjorde det mye bedre i tester av deres mentale funksjon. Tilstedeværelsen av amyloid aktiviserte rottenes immunceller. Rottene som fikk cannabinol viste imidlertid ingen tegn på aktivisering av microglia. Ved å bruke celledyrking bekreftet forskerne at cannabinol motvirket aktiviseringen av microglia og reduserte betennelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer