Nedbetaling av gjeld

Havnet i gjeldsknipe?

Dette vil hjelpe deg til å betale ned på gjelden.

BLAKK: Du kan klare å betale ned på en stor gjeld ved å skaffe deg en oversikt over forbruket, søke hjelp hos banken og kreditorer, og lage deg en god nedbetalingsplan. Foto: NTB Scanpix
BLAKK: Du kan klare å betale ned på en stor gjeld ved å skaffe deg en oversikt over forbruket, søke hjelp hos banken og kreditorer, og lage deg en god nedbetalingsplan. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å bære på stor gjeld kan skape både utrygghet og en vanskelig hverdag. Heldigvis er det mulig å komme seg ut av knipa.

Men da bør du først legge opp en god plan, og deretter følge den så godt du kan.

Her får du gode råd fra økonomiekspertene.

Første bud: Skaff deg oversikt

Når gjelden har hopet seg såpass opp at du har mistet oversikten, er det nettopp dette du bør sørge for å få tilbake: god oversikt.

Det nytter med andre ord ikke å la konvoluttene ligge uåpnet på kjøkkenbordet, du må ta tak i problemet.

OVERSIKT: – Ved å vite hva forbruket ditt går til, kan det hende du ender opp på plussiden. Da vil blir det lettere å kunne nedbetale ekstra og spare mer hver måned, sier Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver hos Danske Bank. FOTO: Danske Bank.
OVERSIKT: – Ved å vite hva forbruket ditt går til, kan det hende du ender opp på plussiden. Da vil blir det lettere å kunne nedbetale ekstra og spare mer hver måned, sier Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver hos Danske Bank. FOTO: Danske Bank. Vis mer

– For å betale ned igjen gjelden, skal du starte med å få oversikt over hvem du skylder penger til og hvor mye du totalt har i gjeld, medregnet renter, sier Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver hos Danske Bank.

Om du allerede her ser at det blir vanskelig å betale ned gjelden, bør du kontakte de ulike kreditorene dine slik at dere blir enige om en ny nedbetalingsplan, tipser rådgiveren.

Hva bruker du penger på?

Det er smart å sette av litt tid for å sjekke hva du bruker penger på i hverdagen.

Hva er årsaken til at du hver måned havner i minus?

– Se gjerne tilbake et par måneder for å sjekke hvor lekkasjene ligger. Hvor mye bruker du på mat og drikke? Kjøp av klær og utstyr? Er det noen av disse utgiftene du kan redusere eller rett og slett kutte helt ut?, spør Arntsberg.

Ved å vite hva forbruket ditt går til, kan det hende du ender opp på plussiden.

– Da vil blir det lettere å kunne nedbetale ekstra og spare mer hver måned, sier hun.

SØK HJELP HOS BANKEN: – Det er viktig at banken er klar over situasjonen, slik at dere sammen kan lage en plan, råder Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder hos Finansportalen. FOTO: Finansportalen.
SØK HJELP HOS BANKEN: – Det er viktig at banken er klar over situasjonen, slik at dere sammen kan lage en plan, råder Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder hos Finansportalen. FOTO: Finansportalen. Vis mer

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder ved Finansportalen, advarer mot å ta opp usikret forbrukslån eller bruke kredittkortet for å skynde deg å nedbetale for eksempel et boliglån.

– Renten på boliglån er alltid lavere enn på forbrukslån og kredittkortgjeld, sier Realfsen.

Utnytt lav boliglånsrente

Dersom du har en gjeld på for eksempel 100.000 kroner, er et godt råd å refinansiere med sikkerhet i fast eiendom, tipser Realfsen:

– Kan du stille fast eiendom som sikkerhet? Igjen; renten på boliglån er alltid lavere enn forbrukslån, understreker hun.

Har du boliglån, er det derfor smart å benytte deg av dagens lave boliglånsrenter til å nedbetale og redusere boliglånet til et mer komfortabelt nivå, ifølge Arntsberg.

– Opprettholder du de månedlige utgiftene du hadde når renta var 2-3 prosent høyere, vil nedbetalingstiden bli kortere, sier hun.

For eksempel: innbetaler du 1000 kroner ekstra hver måned på et lån på 3 millioner med 2,10 prosent nominell rente over 25 års nedbetaling, vil nedbetalingstiden reduseres med 2,5 år.


Det handler om å nedbetale topplån

– De med størst gjeldsbelastning, ofte unge som er nyetablerte på boligmarkedet, bør prioritere å nedbetale topplånet for å redusere den månedlige utgiften. Får du en lavere belåningsgrad, kan det gi deg lavere boliglånsrente, tipser Arntsberg videre.

Har du kredittkortgjeld eller forbruksgjeld med høy rente og gebyr, bør du prioritere å nedbetale denne, mener Arntsberg.

– Nedbetal gjerne mer enn det som fremkommer av minstebeløpet på kredittkortfakturaen, råder hun.

Om du har kredittkortgjeld uten sikkerhet i bolig, kan et forbrukslån gi en mindre effektiv rente enn kredittkortet, ifølge Realfsen.

– Men altså en høyere rente enn boliglånet, understreker hun. 


Banken kan hjelpe deg

En annen ting som er greit å huske på, er at du kan få hjelp hos banken din. Derfor er det helt klart en fordel om du tar kontakt med dem.

Dersom du havner i en klemme bør du ta kontakt med banken din snarest slik at dere sammen kan se på en eventuell løsning. Desto tidligere man griper tak i problemene, desto enklere kan det være å rette opp, råder Arntsberg.

Også Realfsen råder deg å forklare banken din om situasjonen du er i.

– Det er viktig at banken er klar over situasjonen, slik at dere sammen kan lage en plan. De månedlige terminbeløpene vil bli redusert hvis tilbakebetalingstiden økes, forteller Realfsen og fortsetter:

– Alternativt kan du be om avdragsfrihet i en periode. Da blir lånesaldoen stående på stedet hvil, og du betaler kun renter.

LES OGSÅ:

Husk å betale den dyreste gjelden først

Slik sikrer du deg mot den høye gjelden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer