Havre for hjertet og magen

Er du glad i brødmat? Da skal du kanskje vurdere å lage havrebrød neste gang du hiver deg rundt på kjøkkenet for å bake. - Havre er godt for magen og godt for hjertet. Mange studier viser også at havre senker kolesterolet, sier doktor Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Havre for hjertet og magen

Er du glad i brødmat? Da skal du kanskje vurdere å lage havrebrød neste gang du hiver deg rundt på kjøkkenet for å bake. - Havre er godt for magen og godt for hjertet. Mange studier viser også at havre senker kolesterolet, sier doktor Bernt Rognlien.

Av doktor Bernt Rognlien

Havre er et av de kornslagene som ikke raffineres, så alle de nyttige er intakte i havren når vi kjøper den. Havre inneholder mer fett, både flerumettet og enumettet enn andre kornslag. Havre er veldig rik på B-vitaminer, folsyre og inneholder også en del mineraler og E-vitamin.

Senker LDL-kolesterolet

Havre er godt for magen og godt for hjertet. Mange studier viser at havre senker kolesterolet og særlig senker det farlige LDL- kolesterolet. 30-50 gram havre om dagen gir et betydelig fall i total kolesterol og i ”det farlige” kolesterolet hos personer på mager diet og likevel har moderat til høyt kolesterol. En mer dramatisk effekt på blodkolesterolet får man ved å spise havrekli daglig.

Havre inneholder riklig med fiber og planteslimstoffer som er karbohydrater som vi ikke kan nedbryte i tarmen vår. Det gjør havre til et godt middel både ved forstoppelse og ved diare. Disse stoffene vil også være mat for gode melkesyrebakterier i tarm og havre vil hjelpe på stabiliseringen av en god robust tarmflora og motvirke luftplager og gjæring i fordøyelsen.

Forebygger diabetes 2

Havre har relativt lav glykemisk indeks, dvs at det ikke gir så rask økning av blodsukker som de andre kornslagene. Mer havre og mindre hvete, potet og mais vil gjøre det lettere og regulere blodsukkeret hos diabetikere og kan også være med å forebygge insulinresistens og diabetes 2.

Mennesker med cøliaki kan spise havre. En finsk studie viste at personer med cøliaki som ikke tåler gluten trygt kan spise havre.

Havre og særlig havre gresset inneholder stoffer med beroligende virkning. En studiet viste at 26 tidligere storrøykere fikk mindre abstinens ved havrekstrakt enn av placebo.

Havre har kortere holdbarhet enn andre kornslag pga innholdet av flerumettede fettsyrer som lettere oksideres. Havre skal derfor oppbevares mørkt, kjølig og i lufttette beholdere. Havre blir harsk hvis det lagres for lenge. For å unngå/redusere harskning blir havre varmebehandlet, det hindrer de fettspaltene enzymene oksiderer fettsyrene(lettkokte havregryn holder seg bedre).

Havregryn kan spises som de er eller brukes i grøt. Havregryn i smuldredeiger og kakedeiger gir fin smak og konsistens. Havremel er malt havre og brukes til brød, kjeks og grøt.

-------------------------------------------------------

Kanskje prøver du en av oppskriftene nedenfor?

HALVFINT HAVREBRØD:
(3 brød)

Rull brødene i havregryn etter første heving. Havregryn gir saftig, godt brød.
Server brødet til gryteretter og pastaretter, eller som spennende overraskelse til kveldsmaten søndag.
1,2 l vann, melk eller en blanding
25 g (1 / 2 pakke) gjær
1 1 / 2 ss sukker
1 ss salt
2 ss olje
175 g havregryn
200 g sammalt hvete, grov
ca. 1,3 kg hvetemel

Lunk væsken til ca. 37 grader. Rør ut gjæren i noe av væsken og tilsett sukker, salt, olje, havregryn og sammalt hvete.
Elt til slutt inn hvetemelet. Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt sted til den er dobbelt så stor.

Ha deigen på melet bakebord og del den i tre like store emner. Form emnene til sprekkfrie brød og legg dem i toliters smurte former. Dekk brødene og la dem etterheve på lunt sted.

Lag snitt på toppen av brødene og dusj eller pensle dem. Stek brødene på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 45-60 min.
Avkjøl på rist.

(Kilde: VG)

HAVREKJEKS:
25 stk

6 dl havregryn
2½ dl melk
50 g margarin
1 ss hornsalt
2 dl hvetemel

Havregryn legges i en bolle.
Hell over melken og la grynene få svelle i ca 2 timer.
Margarin tilsettettes havregrynsmassen sammen med hornsalt.
Ha i melet, og jobb med deigen til den blir fast.
Kjevl ut deigen til en tynn leiv på et bakebord strødd med kruskakli.
Stikk ut runde kaker ca 9 cm i diameter.
Kakene legges på bakepapirkledde plater.
Stekes i forvarmet ovn ved 225 C i ca 8 - 10 min.

(Kilde: )

Mozon.no, 26.09.02.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer