Healing med laserstråle

En gruppe forskere har funnet en effektiv måte å helbrede sår på.

Bildet til høyre viser to sår. Det øverste er helbredet på vanlig måte, det andre ved hjelp av stråling.  Foto: Ilustrasjonsfoto
Bildet til høyre viser to sår. Det øverste er helbredet på vanlig måte, det andre ved hjelp av stråling. Foto: Ilustrasjonsfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle er så heldige at de får møte Snåsamannen, mannen som har fått hele Norge til å bekjenne seg til den overnaturlige kraft.

Men en gruppe forskere fra Tel Aviv University vil muligens komme til å imponere like mange – med en type stråling som kan dokumenteres. De har nemlig oppdaget en ny måte å lege åpne sår på: Helt uten nål og tråd.

Laserstråling

Ved hjelp av en laserstråle har forskerne klart å lime sammen åpne sår, og operasjonen skal være mye mer effektiv, ettersom sårene leges raskere og med mindre arr.

- Dette er nesten som science fiction, forteller lege og professor Avraham Katzir fra Tel Aviv University, til nyhetsbyrået Reuters.

I videoen under demonstrerer han hvordan bruk av laser kan lime sammen vev, noe som gjør sveisingen av sår mer vanntett og vanskelig å rive opp sammenlignet med vanlige operasjoner.

Ikke hull

Vanligvis vil man tenke at laser mot kroppen lager hull i huden, og at den i hvert fall ikke vil sy kjøttvev sammen. Det skal imidlertid ha ligget flere forsøk med laserstråle bak, før forskerne klarte å finne fram til den optimale temperaturen, som ikke smelter huden, men likevel er varm nok til å kunne helbrede (ca 65 grader celsius).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer