Hele Europa ringer billigere

Men du må vente ...

Å ringe fra utlandet i sommer kan fortsatt bli en kostbar erfaring. Foto: Colourbox.com
Å ringe fra utlandet i sommer kan fortsatt bli en kostbar erfaring. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag slår EUs nye regler for mobiltrafikk i utlandet inn. Både samtaler, tekstmeldinger og datatrafikk blir billigere etter tiltak tvunget gjennom av EU-kommisjonen. Men tiltakene gjelder foreløpig ikke i Norge, eller rettere sagt, for norske mobilkunder.

Fra og med i dag skal en sms koste maksimalt 11 cent, eller 96 øre, innenfor EU. Flere norske medier har meldt at de nye prisene vi gjelde i Norge også fra 1. juli, men det er galt. I Norge får vi glede av de nye prisene tidligst til jul.

Skal du reise med båt i sommer? Pass på mobilregningen

Europa 1. juli, Norge til jul

- Vanligvis tar det noen måneder fra ministerrådet vedtar et direktiv til det begynner å gjelde, slik at EFTA og EU har tid til å innarbeidet det i EØS-avtalen, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet. - Men vedtaket om maksimalpriser for mobilbruk over landegrensene kommer 22. juni, bare åtte dager før det begynner å gjelde.

Norske kunder vil derfor ikke nyte godt av de lavere prisene før de er innbakt i EØS-avtalen. Det tar 3-6 måneder.

- Vi har forsøkt å pushe på EFTA og å fremskynde prosessen, men den kan ikke igangsettes før det endelige dokumentet foreligger. Det er synd dette ikke kunne bli gjeldende også for norske kunder i sommerferien, sier Olsen til DinSide.

Dyrt å ringe i utlandet

De norske mobilselskapene har ulike avtaler med ulike utenlandske operatører, og det å orientere seg i prisjungelen kan være komplisert. I tillegg kommer ekstrautgifter som varierende startpriser og ulike tidspunkter for ulike land for hva som regnes som dag og kveld.

For å unngå mobilsmellen på ferie bør du sette deg inn i vilkårene og prisene til ditt mobilselskap. Vi har sett nærmere på de største selskapene og hva du må betale for utenlandsbruk. Se hvor mye du må betale

Alt om mobilregningen din finner du på DinSide/Økonomi/Tele/Mobiltelefoni

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer