Hele Europa ringer billigere

Men du må vente ...

Å ringe fra utlandet i sommer kan fortsatt bli en kostbar erfaring. Foto: Colourbox.com
Å ringe fra utlandet i sommer kan fortsatt bli en kostbar erfaring. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag slår EUs nye regler for mobiltrafikk i utlandet inn. Både samtaler, tekstmeldinger og datatrafikk blir billigere etter tiltak tvunget gjennom av EU-kommisjonen. Men tiltakene gjelder foreløpig ikke i Norge, eller rettere sagt, for norske mobilkunder.

Fra og med i dag skal en sms koste maksimalt 11 cent, eller 96 øre, innenfor EU. Flere norske medier har meldt at de nye prisene vi gjelde i Norge også fra 1. juli, men det er galt. I Norge får vi glede av de nye prisene tidligst til jul.

Skal du reise med båt i sommer? Pass på mobilregningen

Europa 1. juli, Norge til jul

- Vanligvis tar det noen måneder fra ministerrådet vedtar et direktiv til det begynner å gjelde, slik at EFTA og EU har tid til å innarbeidet det i EØS-avtalen, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet. - Men vedtaket om maksimalpriser for mobilbruk over landegrensene kommer 22. juni, bare åtte dager før det begynner å gjelde.

Norske kunder vil derfor ikke nyte godt av de lavere prisene før de er innbakt i EØS-avtalen. Det tar 3-6 måneder.

- Vi har forsøkt å pushe på EFTA og å fremskynde prosessen, men den kan ikke igangsettes før det endelige dokumentet foreligger. Det er synd dette ikke kunne bli gjeldende også for norske kunder i sommerferien, sier Olsen til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.