Hele tomater mot prostatakreft

Å spise tomatprodukter er tidligere satt i sammenheng med redusert risiko for prostatakreft. Nå viser studier at man må spise hele tomaten for å få denne effekten.

Publisert
Sist oppdatert

Hele tomater mot prostatakreftÅ spise tomatprodukter er tidligere satt i sammenheng med redusert risiko for prostatakreft. Nå viser studier at man må spise hele tomaten for å få denne effekten.

Flere undersøkelser har vist en redusert risiko for prostatakreft blant menn med høye nivåer av lycopen, et stoff som finnes i tomater. Men denne nye undersøkelsen tyder på at lycopen-tabletter ikke beskytter mot krefttypen.

- Når det gjelder å forebygge prostatakreft er konklusjonene i denne undersøkelsen at lycopen-tabletter ikke erstatter et dårlig kosthold, sier hovedforfatter Steven K. Clinton fra Ohio State University til nyhetsbyrået Reuters.

Som en kommentar til de tidligere studiene som har en annen konklusjon, sier Clinton at de høye lycopen-nivåene ikke beskytter mot kreft, men bare indikerer et høyt forbruk av tomatprodukter.

De nye resultatene, som er publisert i det amerikanske tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute, er basert på en studie av mannlige rotter som ble behandlet med kjemikalier for å fremkalle prostatakreft. Rottene ble gitt et standardkosthold tilsatt enten tomatpulver eller lycopen - eller ingenting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer