Hele tomater mot prostatakreft

Å spise tomatprodukter er tidligere satt i sammenheng med redusert risiko for prostatakreft. Nå viser studier at man må spise hele tomaten for å få denne effekten.

Publisert
Sist oppdatert

Hele tomater mot prostatakreft
Å spise tomatprodukter er tidligere satt i sammenheng med redusert risiko for prostatakreft. Nå viser studier at man må spise hele tomaten for å få denne effekten.

Flere undersøkelser har vist en redusert risiko for prostatakreft blant menn med høye nivåer av lycopen, et stoff som finnes i tomater. Men denne nye undersøkelsen tyder på at lycopen-tabletter ikke beskytter mot krefttypen.

- Når det gjelder å forebygge prostatakreft er konklusjonene i denne undersøkelsen at lycopen-tabletter ikke erstatter et dårlig kosthold, sier hovedforfatter Steven K. Clinton fra Ohio State University til nyhetsbyrået Reuters.

Som en kommentar til de tidligere studiene som har en annen konklusjon, sier Clinton at de høye lycopen-nivåene ikke beskytter mot kreft, men bare indikerer et høyt forbruk av tomatprodukter.

De nye resultatene, som er publisert i det amerikanske tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute, er basert på en studie av mannlige rotter som ble behandlet med kjemikalier for å fremkalle prostatakreft. Rottene ble gitt et standardkosthold tilsatt enten tomatpulver eller lycopen - eller ingenting.

Rotter som ble gitt tomatpulver hadde mye mindre sjanse for å dø av prostatakreft enn dyr som ble gitt en standarddiett, men dietter med lycopen hadde ingen virkning.

- Tomater inneholder et titalls biologiske aktive stoffer som kanskje virker bedre sammen enn alene, sier Clinton til nyhetsbyrået.

Den vanlige oppfatningen at vi kan skille ut én del av en kompleks type mat og si at den gode effekten kommer fra akkurat den delen, er antagelig ikke veien å gå når det gjelder kosthold og kreftforebygging sier han.

- Selv om denne studien, på samme måte som et molekyl, mest sannsynlig ikke er definitiv, vil den åpne og klargjøre områder for videre forskning, skriver doktor Peter H. Gann fra Northwestern University i Chicago og doktor Frederick Khachik fra University of Maryland i en tilknyttet kommentar.

Mozon.no, 05.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer