Hele verden rammes av høyere matpriser

Matvareprisene stiger til stadig nye høyder på de globale markedene.

Publisert
Sist oppdatert

I Buenos Aires har folk funnet frem kasserollene og er ute å demonstrerer mot økede matvarepriser. Cacerolazo, heter demonstrasjonsformen og illsinte argentinere slår løs på hva de har av kjeler. Særlig har prisene på mais og soja gått opp. Et mer velstående Asia krever bedre mat, og bøndene sliter med å dekke den økende etterspørselen.

Les også:Matprisene økte i februar

Agflasjon

Vietnam har kunngjort at landet vil redusere sin eksport av ris med en million tonn i år for å sikre forsyningene til sitt eget folk og avverge en priseksplosjon på hjemmemarkedet. Tiltaket gjelder ikke bare matsikkerhet, men er et virkemiddel i kampen mot inflasjon.

Problemene med såkalt agflasjon - galopperende prisvekst på jordbruksvarer - gjelder ikke bare Asia. Egypt varsler stans i riseksporten i seks måneder, fra april til oktober, for å sikre forsyningene til sin egen befolkning.

Basismat

- Ris er en basismatvare i Egypt. Den er den viktigste erstatningen for brøddeig, som er blitt mye dyrere etter at hveteprisen har steget bratt på det internasjonale markedet, sier rådgiver Sayyed Abul Komsan i det egyptiske handelsdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer