Hele verden rammes av høyere matpriser

Matvareprisene stiger til stadig nye høyder på de globale markedene.

Publisert
Sist oppdatert

I Buenos Aires har folk funnet frem kasserollene og er ute å demonstrerer mot økede matvarepriser. Cacerolazo, heter demonstrasjonsformen og illsinte argentinere slår løs på hva de har av kjeler. Særlig har prisene på mais og soja gått opp. Et mer velstående Asia krever bedre mat, og bøndene sliter med å dekke den økende etterspørselen.

Les også:
Matprisene økte i februar

Agflasjon

Vietnam har kunngjort at landet vil redusere sin eksport av ris med en million tonn i år for å sikre forsyningene til sitt eget folk og avverge en priseksplosjon på hjemmemarkedet. Tiltaket gjelder ikke bare matsikkerhet, men er et virkemiddel i kampen mot inflasjon.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no Vis mer


Problemene med såkalt agflasjon - galopperende prisvekst på jordbruksvarer - gjelder ikke bare Asia. Egypt varsler stans i riseksporten i seks måneder, fra april til oktober, for å sikre forsyningene til sin egen befolkning.

Basismat

- Ris er en basismatvare i Egypt. Den er den viktigste erstatningen for brøddeig, som er blitt mye dyrere etter at hveteprisen har steget bratt på det internasjonale markedet, sier rådgiver Sayyed Abul Komsan i det egyptiske handelsdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

I mange andre land demonstrerer folk i gatene mot økende matvarepriser. Regjeringer føler seg presset til å gripe inn med pris- og eksportkontroll - tiltak som noen ganger ikke virker i det hele tatt, og andre ganger virker mot sin hensikt.

Uvær og naturkatastrofer har sammen med en synkende dollarkurs bidratt til problemene i det verdensomspennende markedet for matvarer. Samtidig fortsetter verdens behov for matvarer å øke i takt med befolkningsveksten.

PRISTEST: Her er frukt og grønt billigst

Fattige rammes

- Dette er et nytt tilbakeslag for verdensøkonomien, i en tid med store økonomiske rystelser. Men det største dramaet er følgene høyere matvarepriser får for de fattige, sier Ángel Gurría som leder Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling OECD.

I Gurrias hjemland Mexico demonstrerte titusenvis av mennesker i fjor mot høyere pris på tortillas, maislompene som er en viktig del av det daglige kostholdet. Prisøkningen var del av en global trend: På verdensbasis steg matprisene ifølge FN med 35 prosent i fjor.

Trenden med å bruke mat til å produsere drivstoff for biler, til erstatning for bensin og diesel og som ledd i kampen mot global oppvarming, gjør ikke situasjonen lettere. Slik bruk av mat er en gedigen tabbe, mener Janet Larsen i miljøtankesmia Earth Policy Institute.

Disse varene gjør deg rikere


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer