Helgefylla farligst for kvinner

Høyt alkoholforbruk er skadelig for begge kjønn. Men kvinnene bør være enda mer forsiktige med å slå ut håret i helgen.

Publisert
Sist oppdatert

At menn og kvinner tåler forskjellige mengder alkohol er ingen hemmelighet. Kroppsvekt, forholdet mellom fett og muskler og forbrenning kan alle være årsaker til at menn generelt ser ut til å tåle alkoholen litt bedre.

Men nå mener amerikanske forskere at det slett ikke bare er snakk om hvor mye alkohol kroppen kan behandle. Måten man drikker på kan være avgjørende for hvordan kroppen tåler alkoholen.

Mat for leverenForskerne ved State University of New York har gjennomført en undersøkelse på alkoholvaner og alkoholskader hos nesten 3.000 kvinner og menn mellom 35 og 80 år.

Intervjuer om alkoholvaner ble så sammenliknet med målinger av enzymer i blodet som henger sammen med leverskader.

Enzymene som sladrer om mulige skader på leveren var høyest hos de mennene som drakk alkohol hver dag. Men for kvinnene så leverskadene ut til å bli størst blant de som drakk hardt i helgene.

Måltider så også ut til å spille en rolle for skadene av alkoholen. For mennene så det ikke ut til å spille noen rolle om drinkene ble skylt ned på tom mage eller sammen med en bedre middag. Men kvinnene i undersøkelsen fikk mindre skader på leveren om de kombinerte drikkingen med et måltid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.