Helse i hver krone

Den rike naboen din lever lenger etter et hjerteinfarkt enn andre mennesker. Men hvorfor er det slik?

Publisert
Sist oppdatert

Rike mennesker med høy utdanning lever lenger enn alle andre.

Nå viser danske forskere at rikingene også overlever lenger etter det første hjerteinfarket enn mennesker med lavere status.

Rik og akademiskForskerne som arbeider ved den danske Folkehelsa har sett nærmere på sammenhengen mellom sosio-økonomisk status og overlevelse etter hjerteinfarkt.

Informasjon fra over 50.000 pasienter viste at penger og status kan ha stor betydning for om du overlever de første fem årene etter et infarkt.

Blant pasientene med lavest inntekt var risikoen over dobbelt så høy for å dø i løpet av de første fem årene etter hjerteinfarktet, sammenliknet med de rikeste pasientene.

Forskjellen mellom høy og lav utdanning viste også at mange år på skolebenken kuttet risikoen for en tidlig død med 50 prosent. Kombinasjonen av penger og utdanning ser altså ut til å være nøkkelen til et langt liv.

Men akkurat hvordan penger og kunnskaper får betydning for helsen, er vanskeligere å forklare.

For store forskjeller- Vi vet ennå for lite om årsakene til dette. Forskjeller i livsstilen på grunn av røyking, kosthold og mosjon er viktige faktorer som kan forklare forskjellen mellom noen grupper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer