Helsefare i kjøleskapet

Er kjøleskapet ditt fullt av rester etter ribbe, julesylte og medisterkaker? Da risikerer du bedervet mat og matforgiftninger.

Publisert
Sist oppdatert

Har du handlet som om butikkene aldri skulle åpne igjen? Med et stappfullt kjøleskap, er det viktig å behandle maten på riktig måte.

Feil temperatur, plassering og lagring kan nemlig ødelegge maten og i verste fall føre til at du blir syk eller matforgiftet:

Skummel salat- Vi må forsøke å holde kjøleskapet som et kjøleskap, også i jula. Hvis vi propper det fullt av restemat og juleøl, stiger temperaturen raskt til romtemperatur. Da er det bedre å benytte seg av kjeller eller veranda til nedkjøling, og også oppbevaring hvis temperaturen er under null grader, sier Atle Wold i Mattilsynet.

Men godt stekt mat som medisterkaker eller rent kjøtt som juleribbe, er ikke de verste kjøleskapfellene.

- Det verste er sammensatt mat, som gryteretter, puddinger og pureer. Waldorfsalat kan også være et glimrende åsted for rask bakterievekst, opplyser Wold.

På matportalen.no gir Mattilsynet flere gode råd for hvordan du skal unngå kjøleskapfellene:

1) Pass på tempenPlassér et termometer i kjøleskapet og sørg for at temperaturen alltid er fire grader eller lavere. Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. Da trives bakteriene ekstra godt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer