Helsefarlig hardtrening i kulden

Aktiv på ski? Forskere advarer personer som kombinerer mange treningstimer i uka med en krevende jobb på vinteren.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen helserisiko forbundet med trening på moderat intensitet, så lenge man tilpasser forholdene.


- Mange trener i det meste laget i forhold til organismens tåleevne. Trening i kaldt vær er en ekstra stor belastning for luftveiene, sier forsker Nils Olof Vikander ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, ifølge forskning.no.

Sjekk her om du trener for mye:

Sammen med forsker Nils-Fredrik Rønbeck ved Høgskolen i Finnmark har han nylig publisert en studie på norske og amerikanske eliteskiløpere.

Den avslører klare sammenhenger mellom trening i kaldt vær overtrening, sykdomsavbrekk, for tidlig trening etter sykdomsperioder og utvikling av kulde- og anstrengelsesastma.

Ifølge forskerne er aktive langrennsutøvere spesielt utsatt for sykdom ved trening i kaldt vær, men resultatene er også overførbare til andre mosjonister som trener mye.

Slik får du skiteknikk som smurt

Slurver med hvile
Under studien oppdaget de blant annet at mange aktive langrennsutøvere opplever lange sykdomsavbrudd fordi de har slurvet med hvile og restitusjon etter treningen.

- Vi vet at trening i sterk kulde, det vil si kaldere enn cirka 15 minusgrader, øker risikoen for å utvikle astma. Det mange ikke er klar over, er at trening i kaldt vær også øker faren for overtrening, sier Vikander.

Når gradestokken kryper langt under null, krever en times økt nemlig mye mer av deg enn i varmere vær. Det betyr at vinteridrettsutøvere trenger lenger restitusjonstid etter treningsøktene, mener forskeren.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Og ikke bare det:

- Langrenn er basert på "firehjulsdrift" mot tyngdekraften, i motsetning til roing og svømming som også er basert på alle fire "bein", men som flyter på vannets oppdrift. Denne omfattende muskelbruken er i seg selv en ekstra belastning på nervesystemet utover muskelenergien i seg selv, og utgjør en lumsk energisluker selv om en ikke kjenner seg stiv og støl, forklarer Nils-Fredrik Rønbeck til DinSide Helse.

Derfor tar det lang tid å tilpasse seg et stort treningsomfang på skiene på nytt for hver skisesong, direkte fra tilsvarende omfattende trening på barmark, ifølge Rønbeck.

Vil du brenne fett? Da er det bare å dra fram langrennsskiene!

Lever inne
Vikander tror også et generelt problem er at mennesker i dag i stor grad lever inne, der lufttemperatur og luftfuktighet ligger på et mer stabilt sommernivå.

- Det kan argumenteres at den menneskelige organsimen ikke er utviklet til effektivt å klare de raske forandringene som den ivrige vintermosjonisten utsetter seg for. At dette er en ekstra belasting for kroppen er ikke vanskelig å forstå, sier han til DinSide Helse.

Les også: Lufting mot bakterier

Får ekstra hvile
Tidligere landslagstrener i langrenn for kvinner Svein Tore Samdal, er kjent med at langrennsutøvere er mer utsatt for sykdom om vinteren. Derfor får langrennsutøverne i Norge ekstra hvile om vinteren.

- De trener det halve i vintermånedene sammenliknet med perioden mai til november. Det må de fordi de reiser og konkurrerer mer, og da må de ha et sterkt immunforsvar og være "fit for fight", sier han til DinSide Helse.

- Men en del av talentet til de beste er at de er sjeldnere syke enn andre fordi de har et sterkt immunforsvar, påpeker Samdal.

Slik styrker du immunforsvaret:

Tren smart
Ifølge forskerne presser mange skiløpere inn for mange treningsstimer på toppen av jobb, reising og andre forpliktelser. Men hva med dem som trener på et mer moderat nivå, lurer du kanskje på?

- Det er ingen helserisiko forbundet med trening på moderat intensitet, så lenge man tilpasser forholdene, sier Vikander til DinSide Helse. Han råder til å kle deg lagvis med godt beskyttende materiale og tøy.

Andre måter å gardere seg på, spesielt i trafikkerte miljøer, er ifølge Vikander å ha reflekser synlig i alle retninger, bruke sko som gir stabilitet på usikre og glatte underlag samt bruke øyebeskyttelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer