Helsefarlig hardtrening i kulden

Aktiv på ski? Forskere advarer personer som kombinerer mange treningstimer i uka med en krevende jobb på vinteren.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mange trener i det meste laget i forhold til organismens tåleevne. Trening i kaldt vær er en ekstra stor belastning for luftveiene, sier forsker Nils Olof Vikander ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, ifølge forskning.no.

Sjekk her om du trener for mye:

Sammen med forsker Nils-Fredrik Rønbeck ved Høgskolen i Finnmark har han nylig publisert en studie på norske og amerikanske eliteskiløpere.

Den avslører klare sammenhenger mellom trening i kaldt vær overtrening, sykdomsavbrekk, for tidlig trening etter sykdomsperioder og utvikling av kulde- og anstrengelsesastma.

Ifølge forskerne er aktive langrennsutøvere spesielt utsatt for sykdom ved trening i kaldt vær, men resultatene er også overførbare til andre mosjonister som trener mye.

Slik får du skiteknikk som smurt

Slurver med hvileUnder studien oppdaget de blant annet at mange aktive langrennsutøvere opplever lange sykdomsavbrudd fordi de har slurvet med hvile og restitusjon etter treningen.

- Vi vet at trening i sterk kulde, det vil si kaldere enn cirka 15 minusgrader, øker risikoen for å utvikle astma. Det mange ikke er klar over, er at trening i kaldt vær også øker faren for overtrening, sier Vikander.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer