Helsefarlig middagshvil

Øker sykdomsrisiko med en fjerdedel.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet personer med diabetes type 2 øker i Norge.

Mellom 90 000 -120 000 nordmenn fått fastsatt diagnosen. Omtrent like mange har udiagnostisert diabetes, ifølge Helsedirektoratet.

Overvekt og inaktivitet er kjente risikofaktorer. En ny studie viser nå at det også finnes en sammenheng mellom siestas og økt fare for sykdommen, melder den britiske avisa The Telegraph.

Les også: Seks tips til en våken hverdag

26 prosent økt risiko

Forskere ved University of Birmingham studerte søvnvanene til om lag 16 500 eldre personer. Hele 68 prosent av disse oppga at de tok seg en liten lur minst én gang i uka.

Forskerne så en klar forbindelse mellom regelmessige middagshviler og diabetes, selv etter å ha tatt hensyn til faktorer som kunne påvirke resultatet.

Alt i alt høynet deltakere som duppet av minst én gang ukentlig faren for sykdommen med 26 prosent sammenlignet med de som aldri gjorde det.

Les også: Derfor sover du dårlig

Flere årsaker

Forskerne tror det finnes en rekke årsaker til at middagslurer øker sannsynligheten for diabetes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer