Helsefarlig snus

Det er ikke bare sigarettene som skader helsen din. Nå mener forskere at snus er en trussel for blodårene våre.

Publisert
Sist oppdatert

Hjertespesialisten Stefan Agewall ved Karolinska Universitetssykehus har undersøkt hva som skjer med blodårene når du bruker snus. Han mener at blodårenes elastisitet blir mye lavere når du legger en pris under leppa.

Høyere blodtrykk og puls
De svenske forskerne målte blodgjennomstrømmingen hos 20 mennesker som har brukt snus i mange år. Målingen ble gjort 20 minutter, 35 minutter og 12 timer etter at deltakerne i undersøkelsen tok seg en snus.

Målingene med ultralyd viste at blodkarenes mulighet til å utvide seg ble redusert med en tredjedel i forhold til vanlig nivå. Puls og blodtrykk ble også høyere enn før snusen kom på plass, skriver det svenske magasinet Forskning & Framsteg.

Snus også farlig
- Et vanlig spørsmål fra mine pasienter på hjerteintensiven er om de kan fortsette å med snuse. Mange har for eksempel fått råd om å bruke snus mens de forsøker å kutte ut sigarettene. Men vår forskning viser at også snus er en risiko for blodomløpet, sier Stefan Agewall.

Han ønsker å fortsette undersøkelsene ved å se på hvordan snus påvirker blodomløpet også hos ikke-snusere.

Studiet er presentert ved årets store svenske legekongress og skal publiseres i fagtidsskriftet Journal of Internal Medicine.

Glem røykeslutt med snus
Tidligere har Mozon fortalt om norske forskere som ikke vil anbefale å bruke snus ved røykeslutt. De er redd for at snusen bare vil øke forbruket av tobakk og minner om at heller ikke snusen er fri for helseskadelige virkninger.

LES ARTIKKELEN HER: GLEM SNUS VED RØYKESLUTT

Mozon 05.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer