Helseråd for skiftarbeidere

Slik unngår du at skiftarbeidet går på helsa løs.

I 2009 jobbet 761 000 personer, eller 33 prosent, av alle ansatte utenom vanlig dagtid. Foto: Adam Ciesielski
I 2009 jobbet 761 000 personer, eller 33 prosent, av alle ansatte utenom vanlig dagtid. Foto: Adam Ciesielski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du står opp klokken 07, etter å ha fått en god natts søvn på rundt åtte timer, spiser en sunn og deilig frokost, er på jobb til kl. 08, spiser en deilig lunsj, jobber til firetiden, rekker å trene og handle litt på veien hjem, spiser middag til vanlig tid og skrur av nattbordslampen før klokka slår midnatt.

Dette er hverdagen til mange av oss, i alle fall i grove trekk. Men i 2009 jobbet faktisk hele 761 000 personer, eller 33 prosent, av alle ansatte utenom vanlig dagtid, som regnes som mandag til fredag klokken 06 til 18, i sin hovedjobb, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), skriver BA.no.

For mange av disse kan jobben være en reell utfordring for helsa. Vi ser nærmere på hvordan skiftarbeid kan påvirke kostholdet, søvnmønsteret og tiden man har til å være fysisk aktiv.

Les også: - Nattarbeid gir ikke økt kreftrisiko

Kroppen merker forstyrrelser

Vi er alle følsomme når det gjelder forstyrrelser i dagsrytmen, så det er lett å forstå at nattarbeid over mange år kan slite på kroppen og den enkelte.

- Studier har vist at personer som jobber nattskift har økt risiko for å få hjerteinfarkt og metabolsk syndrom. En dansk studie har vist at kvinner som jobber skift har økt risiko for å få brystkreft. Mange erfarer at skiftarbeid også kan gi problemer knyttet til mage- og tarmfunksjon, bekrefter Kirsti Bjerkan, helse- og treningspedagog og klinisk ernæringsfysiolog ved Aker universitetssykehus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer