Fastleger og ulovlige gebyrer

HelseRespons har gått til sak, mener SMS-gebyrene fra fastlegen er lov

HelseRespons, som leverer SMS-timebestillingstjenester til over 1.000 legekontorer, har saksøkt Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet fordi de mener de har lov til å ta betalt fra pasienter som skal bestille time til fastlegen.

MENER SMS-GEBYRENE ER LOV: Selskapet som leverer SMS-tjenestene for legetimebestilling, har saksøkt staten fordi de mener tjenesten er fullt lovlig. Foto: Kristin Sørdal
MENER SMS-GEBYRENE ER LOV: Selskapet som leverer SMS-tjenestene for legetimebestilling, har saksøkt staten fordi de mener tjenesten er fullt lovlig. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Dinside har tidligere skrevet om fastleger og legekontorer som tar ulovlig betalt for timebestilling og andre internett- og SMS-tjenester.

For de fleste handler det om 6 kroner per SMS og pasienter som har kontaktet Dinside sier det som oftest dreier seg om to-tre meldinger per henvendelse. Det er altså snakk om en utgift på 12–18 kroner per timebestilling.

Den mest oppsiktsvekkende henvendelsen har vi fått fra en pasient som i fjor måte betale 690 kroner for SMS-meldinger fra legen, for timebestillinger.

I akkurat det tilfellet lover Oslo kommune og den aktuelle bydelen at de vil rydde opp i ulovlige gebyrer fra fastleger. Oslo kommune er tydelige på at fastlegene ikke kan være tilsluttet tjenester som koster pasientene penger.

Men det er jo ikke legen som tar ekstra betalt?

Dinside har gått gjennom alle henvendelsene vi har fått etter at vi først skrev om saken, og sett på hvilket system de aktuelle legekontorene bruker.

Alle legekontorene vi har fått tips om, bruker tjenesten HelseRespons.

HelseRespons leveres av firmaet WTW.

Det er HelseRespons/WTW som tar betalt, og det er de som får pengene når norske fastlegepasienter vil bestille time eller på annen måte få kontakt med legekontoret sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer