Helseskadelige stoffer funnet i smykker

37 prosent av undersøkte smykker hadde kjemiske stoffer over tillatte grenseverdier, opplyser Miljødirektoratet, som har deltatt i en europeisk kontrollaksjon.

HELSESKADELIGE STOFFER: – Ett av tre kontrollerte smykker er ulovlige. Det er for dårlig, sier Miljødirektoratet om funnene. Foto: Miljødirektoratet
HELSESKADELIGE STOFFER: – Ett av tre kontrollerte smykker er ulovlige. Det er for dårlig, sier Miljødirektoratet om funnene. Foto: Miljødirektoratet Vis mer
Publisert

Det vanligste bruddet var innhold av kadmium over regelverksgrensen.

– Ett av tre kontrollerte smykker er ulovlige. Det er for dårlig. Smykker har direkte kontakt med hud, og kan lekke ut helseskadelige stoffer. Det utgjør risiko for forbrukernes helse og for miljøet, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

Fakta om kjemiske stoffer funnet i smykker

* Bly er giftig og kan gi helseskader i små mengder. Kronisk blyforgiftning kan føre til skader på nervesystemet, økt blodtrykk, hjerte- karsykdommer og nyreskader. Bly og blyforbindelser kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Gravide og barn er spesielt sårbare for blyeksponering, og bly kan hemme barns intellektuelle utvikling.

* Kadmium og de fleste kadmiumforbindelser er kreftfremkallende og meget giftige. Kadmium mistenkes for å kunne skade forplantningsevnen og for å kunne gi fosterskader. Kadmium kan hope seg opp i nyrene og gi kroniske nyreskader.

* Helserisikoen ved smykker med bly og kadmium oppstår hovedsakelig om man putter produktene i munnen.

* Nikel er et metall som kan gi kontaktallergi. Nikkelallergi er svært utbredt.

Kilde: Miljødirektoratet

Norge deltok i aksjonen med åtte europeiske tilsynsmyndigheter. 179 smykker ble undersøkt mellom 2020 og 2021. Blant disse var 67 ulovlige.

– 26 prosent av smykkene til barn og 42 prosent av smykker til ungdom og voksne var ulovlige. Smykkene til barn overholdt regelverket i større grad enn de som var tiltenkt unge og voksne, sier Veulemans.

Miljødirektoratet kontrollerte 27 smykker, hvorav seks hadde for høyt innhold av enten bly, kadmium eller nikkel. Smykkene var kjøpt fra både norske og utenlandske nettbutikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer