Helt galt, sier eksperten

- En slik tolkning beror på en misforståelse fra butikkenes side, sier Paal Bjønness, juridisk rådgiver ved Forbrukerrådets sekretariat.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Det stemmer at Angrerettloven har tatt hensyn til selgeren ved såkalte tilvirkningskjøp. Bakgrunnen er at andre regler her ville rammet selger uforholdsmessig hardt - på grunn av arbeidet med tilvirkningen, sier Bjønness.

- Er det derimot et vanlig kjøp, skal du som forbruker bare betale returkostnadene. Det springende punktet er derfor hva som skal anses som et tilvirkningskjøp, sier Bjønness, og gir følgende eksempel:

  • Selv om bakeren bruker sukker og mel for å bake et brød, så blir ikke det å kjøpe et vanlig brød noe tilvirkningskjøp av den grunn.
- For at det skal kunne sies å være et tilvirkningskjøp må det altså noe mer til. For eksempel at du bestiller en skreddersydd dress, ber om et spesielt tastatur eller en bestemt type harddisk på en datamaskin.

- I de tilfellene der du som forbruker kjøper en ferdig sammensatt pakke kan det imidlertid ikke være snakk om et tilvirkningskjøp. Det betyr at du som kunde kun skal betale returportoen når du bruker angreretten og returnerer en PC, avslutter Bjønness.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer