Strømstøtte på hytter

- Helt horribelt

Einar Kristoffersen (70) er oppgitt over dyre strømpriser. Nå må han trolig droppe hyttekosen i vinter.

FRUSTRERT: - Med slike priser får vi ikke brukt hytta, sier Einar Kristoffersen til DinSide. Foto: Privat
FRUSTRERT: - Med slike priser får vi ikke brukt hytta, sier Einar Kristoffersen til DinSide. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha spart i flere år for å realisere hyttedrømmen, kunne Einar Kristoffersen (70) og kona Gro nylig ta over ei flunkende ny hytte på Skrimfjella i Kongsberg kommune.

Nå frykter paret fra Tønsberg at de ikke får brukt hytta i vintersesongen.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer

I en Facebook-gruppe har Kristoffersen lagt ut et innlegg der han forklarer situasjonen sin og langer ut mot de høye strømprisene. Innlegg har skapt mye engasjement og har nærmere 2000 likerklikk og 600 kommentarer.

- Når det i dag er over seks kroner for kilowatten midt på dagen, får vi ikke brukt hytta fordi det blir altfor dyrt for oss «vanlige» personer med «vanlige» pensjoner, skriver han blant annet.

Til DinSide forteller Kristoffersen at de har fått vært der to ganger, men at de ikke kan ta seg råd til å være der og bruke tusenvis av kroner på strøm på få dager.

- Det er så trist nå. Hele tida går vi og tenker på hva vi skal prioritere. Hytta er ikke på mer enn 65 kvadratmeter og vi har spart og spart i flere år. Dette har vært målet vårt i flere år.

- Trist

Tønsberg-mannen sier han sliter med å forstå hvorfor prisene er så høye nå.

- Det har bøtta ned i flere uker, men samtidig stiger prisene i været. Jeg forstår det ikke. Noen må jo håve inn en del penger på dette.

Han frykter at det bare er de rike som har råd til å bruke hyttene sine så lenge prisene er så høye som de er nå. Selv har han tatt seg en ekstrajobb for å spe på pensjonen.

Det er ikke bare strømmen som er blitt dyrere, også matvarer og drivstoff har økt kraftig i pris den siste tida.

- Det er helt horribelt. Stakkars folk nå som alt mellom himmel og jord stiger, og jeg tror at ting som matvareprisene ikke kommer til å synke i pris igjen, forteller Kristoffersen.

- Selvsagt er det trist, men det er ikke bare meg. Også venner og andre sliter med både det ene og det andre. Alle kvier seg for matinnkjøp.

Nedgang

Kristoffersen er ikke alene om å begrense hyttebesøket og strømforbruket denne sesongen. Ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at strømforbruket på hytter i Sør-Norge falt med 19,7 prosent fra i fjor.

NVE mener det skyldes at det ikke er strømstøtte for hytter.

Tall P4-nyhetene har fått fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at forbruket i fritidsboliger i Sør-Norge har gått ned 19,7 prosent (311 GWh) fra januar til oktober i år, sammenliknet med samme periode i fjor. Tallet er temperaturkorrigert.

– Det er en ganske betydelig reduksjon, sier seksjonssjef Maren Esmark i NVE.

Hun tror årsaken er at det ikke er strømstøtte for hytter.

– Vi tror nedgangen er en kombinasjon av at folk bruker mindre strøm i fritidsboligene, at man kanskje senker temperaturen inne og skrur av alt lyset når man ikke er der, men også at de brukes noe mindre.

Det er særlig i høst at strømforbruket har gått mye ned.

– Både i husholdningene, men også særlig på fritidsboliger, sparer folk på strømmen, sier Esmark.

For husholdninger var nedgangen i forbruket i sør på 17 prosent i september og 14 prosent i oktober.

Ingen støtteordning

Tidligere i høst la Regjeringen fram en støtteordning for næringslivet, men inntil videre er det ikke aktuelt å gi strømstøtte til fritidsboliger.

Ifølge Børsen har Norges Hytteforbund advart om konsekvensene dersom dette ikke kommer på plass.

- Norsk hytteliv blir fullstendig ødelagt. Dette går ut over distriktene som lever av turisme, og hyttefolket. Når hytteeierne ikke lenger kommer til distriktene, så blir det ikke lenger handel og vandel, ikke arbeid for de lokale snekkerne og elektrikerne - det stopper fullstendig opp, har styreleder i Norges Hytteforbund, Trond G. Hagen, uttalt til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer