Uetiske ASK-fond

- Helt uakseptabelt

Framtiden i våre hender reagerer på at flere banker slipper inn fond i ASK-løsningene sine, som bryter med bankens egne etiske retningslinjer.

IKKE FORNØYD: Dersom de eksterne fondsforvalterne ikke etterlever bestemte krav til etikk og bærekraft, bør de heller ikke selge produktene sine gjennom norske bankers handelsplattformer, mener Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Foto: Renate Madsen.
IKKE FORNØYD: Dersom de eksterne fondsforvalterne ikke etterlever bestemte krav til etikk og bærekraft, bør de heller ikke selge produktene sine gjennom norske bankers handelsplattformer, mener Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Foto: Renate Madsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig skrev Dinside om at Forbrukerrådet er skuffet over at flere banker slipper inn fond fra eksterne aktører i aksjesparekontoene (ASK) sine, som bryter med de etiske retningslinjene banken selv framholder.

DNB og Sbanken har valgt å merke de uetiske fondene med røde jordkloder og trekanter, i stedet for å stenge dem ute fra ASK-menyene sine.

Dette begrunner DNB blant annet med at de vil gjøre det lettere for kunder som ønsker å samle alle fondene i én ASK, framfor å måtte opprette flere komtoer og realisere aksjegevinstene unødvendig.

Ikke unikt for finansbransjen

Framtiden i våre hender (FIVH) reagerer også på at bankene bryter sin egen etiske policy.

- Bankene har ansvar for alle produkter de tilbyr til sine kunder. Det er ikke akseptabelt å tilby et produkt og si at ansvaret ikke er deres, men utelukkende den eksterne leverandørens, sier FIVH-leder Anja Bakken Riise.

Hun mener dette er et prinsipp som i økende grad gjør seg gjeldene innenfor en rekke produktområder, så finansielle produkter er ikke et unntak.

Det går, for eksempel, ikke an å være en stor distributør av mat eller klær, men samtidig si at ansvaret for de elendige arbeidsforholdene eller miljøskadene som produksjonen fører til, ligger utelukkende på produsenten, ifølge Riise.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer