Dagligvarekjedene justerte prisene sine 1. februar for å imøtegå økte innkjøpspriser fra leverandørene. For mange blir handelen nå betydelig dyrere.
Ifølge en fersk pristest utført av DinSide, var det 7-8 prosent dyrere å handle etter prisøkningen enn i forrige uke.
- Jeg skjønner at prisen på noe må opp, for energiprisen stiger for alle. Men jeg vet ikke om det er riktig at det skal stige så mye som nå, sier småbarnsmor Ida Gerø til Dagbladet.
Hun er på butikken sammen med samboer Adrian Myrtveit, som også er skeptisk til prisøkningen.
- Det er ikke noe heldig, sier Myrtveit.
Flere Dagbladet har snakket med, merket at sluttsummen på kassalappen endte langt høyere enn tidligere.

- Skor seg på krisa
- Vi skulle egentlig bare ha én ting, men så ble det litt flere, sier Ida Gerø.
Hun ser ned på kvitteringen, som ifølge dagligvarebørsen skal ha endt med en sum mellom sju og åtte prosent høyere i dag enn i går. Under dagens handel tok ikke paret noen spesielle grep for å gjøre sluttsummen mindre, men det kommer de til å gjøre i framtida.
- Det blir å være mer bevisst på hva man handler, og å følge med når det er tilbud, sier Adrian Myrtveit.
Også han er skeptisk til dagens økning.
- Jeg tenker at politikerne bør følge med og passe på at det ikke blir utnyttelse av vanlige folk, påpeker han.
- De må sikre at dette er for å dekke reelle kostnadsøkninger, og at eierne av butikkjedene ikke bare skor seg på krisa, legger han til.
- Holder ikke det de lover
Utenfor samme butikk treffer Dagbladet Sahera Talib og sønnen Ali Talib. De merker tydelig at prisene er høyere enn før.
- Vi merket at egg, melk og ost var mye dyrere. Også brød, sier Ali Talib.
- Det er helt utrolig, legger han til.

Han bor vanligvis i Sverige, men er nå på besøk hos moren og resten av familien i Oslo. Da kjøper han ofte med mat fra Sverige, siden maten der gjerne billigere.
- Jeg er spent på hvordan dette vil se ut i framtida. Mange sier at dette bare er midlertidig, og en del av koronatida. Men politikerne holder ikke det de lover, mener Ali Talib.

Spesielt bekymret er han for de som allerede hadde lite fra før, og som nå kanskje ikke har råd til å kjøpe mat. Han håper at myndighetene nå vil ta grep.
Tar grep
Mathias Sæbø Hodneland er student, og sier til Dagbladet at han merker de høye prisene på lommeboka.
- Jeg lever på et studentbudsjett, så det merkes når de øker prisene og man allerede har det trangt, forteller 22-åringen, og fortsetter:
- Jeg skjønner at det skjer, for butikkene må også tjene penger. Det er bare kjipt når det går utover de som ikke har så god råd, som studenter eller eldre.

Denne onsdagen har han og kompisen Kasper Ersland (21) tatt turen til den lokale Kiwi-butikken, som han vanligvis handler på. Butikkjedens grep om ikke å øke prisene i takt med de andre aktørene, gir ham en ekstra grunn til å ta turen innom.
Hodneland sier han kommer til å ta flere grep framover for at handlekurven ikke skal bli riktig så dyr.
- Det blir å handle i større kvantum, og planlegge mer strategisk, sier han.