Hemmelig tyveri dobbelt så lønnsomt

Renteoppgangen vil antakelig øke bankenes inntekter på tyveri av rentedager fra én halv til én milliard kroner i året.

Publisert

Du skal betale en regning, og mottakeren signaliserer at det haster. Da vet alle nordmenn at de for all del ikke må benytte seg av det kanskje mest effektive betalingssystemet i verden, nemlig Bankenes Betalingssentral. Det er bedre da å ta ut pengene i kontanter i banken din, og sende oppgjøret med et bud.

Er du kunde i en internettbank eller en telebank, ville det vært teknisk mulig å la pengene komme frem til mottakeren på noen få sekunder. Men det skjer ikke. Det tar flere dager i de fleste bankene.

Stjeler rentedager

Om du betaler en regning på mandag, og du og mottakeren begge benyttet en av våre store banker, vil pengene tidligst stå på mottakers konto på onsdag. Noen banker vil beholde pengene enda lenger, helt til torsdag eller fredag.

Årsaken er at banken stjeler rentedager fra dere. Man kan jo tenke seg hvilke summer som går gjennom banksystemet (Norges brutto nasjonalprodukt på rundt 1.000 milliarder kroner går mange ganger gjennom BBS og Postgiro hvert år). Noen og enhver kunne vel hatt lyst til å låne tre dagers omsetning og ta rentene av den. Du hadde tjent nok til å kunne leve bekymringsløst resten av livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer