Hemmelige selvangivelser

Aviser og blader stortrives med å skrive om hvor mye kjendiser og andre rikinger i Norge tjener, men nå kan det være slutt. Et EØS-direktiv Norge antakelig aksepterer innen 24. oktober, og en ny personopplysningslov som blir ferdig til høsten, vil etter all sannsynlighet gi hemmelige ligningstall også i Norge.

Hemmelige selvangivelser
Publisert

Det er kun i Norge og Sverige at vi har en så liberal holdning til ligningstall, sier seksjonssjef i Datatilsynet Knut Caspersen. - Personlig synes jeg det er en uting at opplysninger om hvor mye jeg tjener og har i formue, ikke er beskyttet.

- Greit nok at det er spennende å vite hvor mye Kjell Inge Røkke tjener hvert år, men når Lofotposten og andre aviser trykker egne bilag med ligningstall for helt alminnelige personer, er dette meget uheldig for personvernet.

Idag sier Ligningslovens § 8.8 at ligningstall skal være tilgjengelige for offentlig innsyn i 3 uker. - Politikerne har prøvd å endre denne loven i årevis uten hell, sier Knut Caspersen, men nå kan det være EU som blir den avgjørende faktor

Strenge regler i EU

I 1995 ble EU direktiv nr 9546ec om Data Protection vedtatt, og en 3 års frist ble innført for å implementere de nye reglene. Direktivet inneholder retningslinjer om hvordan det enkelte individ skal beskyttes, og hvordan man skal sikre alle enkeltindivider rettigheten til innsyn i registre hvor man er registrert.

I tillegg informerer den hva slags data som bør kategoriseres som sensitive, det vil si unndras offentligheten. For eksempel kan det nevnes at fagforeningstilhørighet har nå blitt en sensitiv opplysning, og det skal også meldes ifra hver gang man setter opp et overvåkningskamera. På bakgrunn av dette kan det ventes at den norske offentlighetsloven som kategoriserer ligningstall som en ikke-sensitiv opplysning, kan måtte endres dersom Norge vedtar direktivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer