Hemmeligheten bak et langt liv

Vil du leve til du blir hundre? Her er vitenskapens beste råd for et langt liv.

Publisert
Sist oppdatert

Et utall undersøkelser viser hvordan levealderen øker eller synker for hvert valg du tar. For eksempel er røyking og rusmisbruk kjent for å forkorte livet mens sunn mat og trening kan gjøre deg eldre.

En gruppe kanadiske forskere har samlet omfattende informasjon fra over 5.000 mennesker over 40 år. Og de har svaret på hva som kan gjøre deg til en skikkelig gammel krok.

Ligg unna veienEn overraskende konklusjon i undersøkelsen er at du kan miste flere år dersom du bor ved siden av en sterkt trafikkert vei. Det kan gjøre livet ditt to og et halvt år kortere, nesten det samme som om du har diabetes eller hjerteproblemer.

Men om du først insisterer på å bo ved motorveien, bør du sørge for å bo bra. En undersøkelse ved National University of Ireland viser at mennesker i velstående boligområder kan legge flere år til sin antatte levealder.

Det blir også et tydelig fenomen om du ser på forventet levealder her hjemme. Mens menn i bydeler som Sagene og Torshov i Oslo bare kan regne med å bli 69 år gamle, kan man på vestkanten som Vinderen regne med hele 80 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer