Coronaviruset

Her åpner de dørene

Fem uker etter at det meste av Norge stengte ned, begynner man så smått å åpne opp en rekke tjenester igjen. Her får du oversikten!

ÅPNER 24. APRIL: Akvariet i Bergen er ett av mange tilbud som åpner dørene igjen denne uka. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ÅPNER 24. APRIL: Akvariet i Bergen er ett av mange tilbud som åpner dørene igjen denne uka. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som kjent oppheves hytteforbudet og barnehagene åpner fra og med mandag 20. april, etterfulgt av de laveste trinnene på barneskolen en uke senere.

Hva med frisørene?

I utgangspunktet kan frisørene åpne igjen 27. april, så lenge de følger myndighetenes krav om smittetiltak.

Anne Mari Halsan, adm. dir i Norske frisør- og velværebedrifter, tror de fleste av deres medlemsbedrifter vil kunne åpne, men ikke i full skala fra mandag av.

- Vi trenger tid til å kjøre inn de nye smittevernrutinene, plassen i salongene vil være påvirket av dette og dermed også muligheten til å kjøre full produksjon. Dessuten er det mange som ikke kan jobbe med kunder på grunn av at de er i risikosonen, sier Halsan til Dinside.

Men dette er langt ifra det eneste som nå begynner å åpne til mer eller mindre normal drift igjen.

En god offentlige tjenester, i tillegg til privat virksomhet, vil nå bli tilgjengelig igjen.

Tror på ytterligere åpning

Dinside har spurt Virke om det er bransjer der de ser at man vil forsøke å åpne igjen for kunder de nærmeste dagene.

- Det er mange bransjer som ønsker å åpne og hvor vi mener det vil være mulig å finne gode løsninger for håndtering av smittereduserende tiltak. Dette gjelder for eksempel deler av kultur og opplevelsesnæringen og treningsbransjen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke til Dinside.

Han sier videre at de forholder seg til myndighetenes pålegg om hvilke bransjer som må være stengt og hvilke som kan åpne.

NASJONALDAG: Abid Raja forklarer hvordan årets 17. mai-feiring blir. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

- Mye ble raskt stengt helt 12.mars, og vi håper myndighetene tar en grundig vurdering av hva som faktisk må forbli helt lukket for å hindre smittespredning og hva som kan åpnes delvis eller helt, legger han til.

Under kan du se en større oversikt over det Dinside kjenner til vil åpne igjen den nærmeste tida:

Virksomheter som kan åpne fra 20. april:

I tillegg til barnehager kan såkalte helsefaglige virksomheter med en-til-en kontakt, åpne igjen, som:

  • Tannleger og tannpleiere
  • Psykologer
  • Fysioterapeuter og manuellterapeuter
  • Optikere
  • Fotterapeuter
  • Kiropraktorer
  • Logopeder
  • Virksomheter som tilbyr alternativ behandling.

SFO og barneskolene fra 1. - 4. klasse, starter undervisning fra 27. april.

Politiets publikumstjenester

Politiet vil fra denne uka åpne sine publikumstjenester gradvis. Dette innebærer blant annet at man igjen kan bestille time for å søke om pass.

Trafikkstasjoner

Fra mandag 20. april åpner trafikkstasjonene så du kan bestille time for teoriprøve og skranketjenester. Det vil si alt du kan ordne i skranken på trafikkstasjonen, for eksempel fornyelse og innbytte av førerkort og registrering av kjøretøy.

Familievernkontorer

Også familievernkontorene begynte så smått å åpne fra og med torsdag 16. april. I tillegg til å tilby telefonsamtaler og videosamtaler, åpner de gradvis for veiledning og mekling ansikt til ansikt på kontorene igjen.

Gjenbruksstasjoner

Ifølge NTB har Oslo kommunes gjenbruksstasjoner hatt kortere åpningstider siden 1. april. Mandag 20. april går de derimot tilbake til normale åpningstider.

Fritidsaktiviteter for barn og unge

Fritidsaktiviteter for barn kan starte opp igjen, bekrefter kulturminister Abid Raja mandag 20. april, så lenge smittevernreglene om at det ikke må være mer enn fem sammen i hver gruppe, og det er to meter mellom hver person, overholdes. Dette skriver NTB.

Take Away-biblioteker

Bibliotek landet over valgte å stenge da coronatiltakene til myndighetene ble innført i mars. Fra og med mandag denne uken velger derimot flere av bibliotekene å åpne for «take away» av bøker.

Blant bibliotekene dette gjelder, er Vadsø bibliotek, Halden bibliotek, Lier bibliotek, Tromsø bibliotek samt bibliotekene i Namsos kommune.

Turistforeningens hytter

Fra og med 1. mai vil Turistforeningen gradvis åpne sine hytter for publikum, med en rekke nye tiltak for smittevern. Turistforeningen påpeker at en arbeidsgruppe nå utarbeider tiltak og retningslinjer for bruk av hyttene i tiden som kommer.

Akvariet i Bergen

Også Akvariet i Bergen har varslet at de åpner for publikum 24. april, og at åpningen vil innebære flere smitteverntiltak.

Hva med butikkene?

Dagligvarebutikkene har som kjent holdt åpent som normalt siden coronatiltakene var et faktum, mens en del andre butikker valgte å stenge - også grunnet et tynnere kundegrunnlag. Nå begynner endel buikker å åpne igjen, ifølge Olav Thon Gruppen, som står bak 79 kjøpesenter i Norge, blant annet AMFI-kjeden, i tillegg til store kjøpesentre som Sandvika og Ski Storsenter.

- Det er stadig flere og flere forretninger i våre kjøpesentre som åpner igjen, uttelte visekonsernsjef Ole-Christian Hallerud overfor Dinside fredag.

Hva med treningssentrene?

Etter at landets treningssentre måtte stenge i mars, og dette har ført til utbredt hjemmetrening, antakelig i mer eller mindre vellykket grad, er det nok også mange som lurer på når treningssentrene kan åpne igjen.

400 av landets treningssenter er medlemmer av Virke. Vi har spurt dem om de har fått noen antydninger fra myndighetene om når treningssentrene kan gjenåpne.

- Vi har bedt om et møte med helse- og omsorgsministeren for å få i gang en dialog om hvordan treningsbransjen kan åpne. Bransjen er klar, og har utviklet en bransjestandard med gode tiltak for å kunne håndtere en gradvis gjenåpning med gode smittereduserende tiltak, sier Ivar Horneland Kristensen.

Hva med overnattingssteder og spisesteder?

Svært mange hoteller og spisesteder valgte å stenge dørene i forbindelse med coronatiltakene. En NHO-undersøkelse viser at at nær 80 prosent av bedriftene har måttet permittere mellom 76-100 prosent av alle ansatte, får vi opplyst fra NHO Reiseliv.

Og 22. mars ble det innført skjenkestopp i Oslo kommune.

- Det spesielle forbudet mot alkoholservering som Oslo innførte, bidro i realiteten til å stenge alle restaurantene i hovedstaden. Det er ikke lønnsomhet i restaurantsegmentet hvos de ikke får servere øl eller vin til maten, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv, til Dinside.

Men nå har byrådsleder Raymond Johansen søkt om at steder som har skjenkebevilling og tilbyr takeaway-mat, også skal få tilby kundene sine takeaway-øl til maten, ifølge NTB. Helseminister Bent Høie sier Oslo kommune selv kan avgjøre dette.

Også enkelte hoteller begynner å åpne dørene igjen, eksempelvis Holmen Fjordhotell i Asker og Scandic Syv Søstre i Sandnessjøen, som åpner mandag 20. april, og Britannia Hotel i Trondheim, som åpner 29. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer