Her blir det økt arbeidsledighet i 2015

NAVs prognoser anslår at enkelte områder av landet vil bli spesielt utsatt.

LEDIGHETSØKNING: NAV forventer høyere arbeidsledighet i 2015, som spesielt vil kunne skå ut i enkelte områder av landet. Foto: BERIT B. NJARGA
LEDIGHETSØKNING: NAV forventer høyere arbeidsledighet i 2015, som spesielt vil kunne skå ut i enkelte områder av landet. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NAV regner med at det blir 6.000 flere arbeidsledige til neste år, sammenlignet med i år.

– Vi er litt mer pessimistiske nå, enn vi var i våres. Det skyldes blant annet at oljeinvesteringene har hatt en svakere utvikling enn det vi la til grunn forrige gang, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding.

Slår prognosene til, vil det i snitt være 82.000 ledige til neste år, mot 76.000 i år.

Dette kan spesielt slå ut i ett område av landet.

Geografiske forskjeller

NAVs oversikt over arbeidsledigheten i de forskjellige kommunene for september i år, viser relativt store forskjeller fra kommune til kommune, se oversikt til høyre. Blant annet fins det kommuner i Norge som til tider har null prosent arbeidsledighet.

Ifølge Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV, er det en del regionale forskjeller som spiller inn på arbeidsledighetstallene.

Ifølge Sørbø har for eksempel flere kommuner i Finnmark hatt høye ledighetstall over flere år, spesielt knyttet til nedleggelser og omstillinger innen fiskeribransjen. Også en del kommuner i Telemark og Østfold har mange arbeidsledige, og der skyldes tallene industrien som gradvis har blitt borte. - I motsatt ende finner vi Vestlandet. De har normalt har hatt lav ledighet, blant annet på grunn av stor aktivitet innen oljebransjen, forteller seniorrådgiver Johannes Sørbø i NAV til Dinside, og legger til at disse forskjellene har vært stabile de siste årene. Dinside har også tidligere skrevet om store geografiske forskjeller knyttet til hvor det bor flest uføre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer