Her blir du lurt!

Butikkbrødene er ikke så sunne som de gir seg ut for å være.

Dersom du ikke lider av cøliaki er det ingen fordeler ved å kutte gluten fra kostholdet. Foto: Colourbox
Dersom du ikke lider av cøliaki er det ingen fordeler ved å kutte gluten fra kostholdet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du at dagligvarebutikken din har et stort utvalg brød?

Ved første øyekast kan det gjerne se slik ut. Men alle er bare ulike versjoner av det samme fabrikkbrødet.

Det avslører den svenske matskribenten Mats-Eric Nilsson på Aftonbladet.no.

Ferskt, godt hevet brød uten tilsetningsstoffer er nå blitt en luksusvare, konkluderer han.

Les også: Slik velger du riktig brød

Jukser brødet «grovt»

Å finne et brød som er baket «på god gammel måte» er praktisk talt umulig.

Brødprodusentenes metoder går blant annet ut på å pumpe inn så mye luft som mulig for å få det til å «heves».

Og for å lure helsebevisste forbrukere anvender de brun karamellfarge for å gjøre brødet mørkt – og dermed «grovt».

Vi har testet: Her er den groveste grovisen

Ifølge Nilsson har matprodusentene for dårlig tid til å bake skikkelig brød som får heve ordentlig – og når det er ferdig går det ikke lang tid før det blir for gammelt.

Kjøper volum, ikke vekt

Ettersom tid er penger, prøver industrien å stadig finne fram til nye metoder som kan minimere baketiden og forlenge holdbarheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.