Her blir jobbene borte

– Det er spesielt to trender som peker seg ut, sier NAV.

PÅ VIKENDE FRONT: Arbeidsplasser i fastlandsindustrien er blant taperne i statistikken fra NAV. Det høye, norske kostnadsnivået får mye av skylden. Foto: Knut Moberg
PÅ VIKENDE FRONT: Arbeidsplasser i fastlandsindustrien er blant taperne i statistikken fra NAV. Det høye, norske kostnadsnivået får mye av skylden. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidslivet er i stadig endring. Vi skrev nylig om fremtidens jobber og 100.000 stillinger du snart kan søke på. Samtidig er andre yrker på vikende front.

To trender er helt tydelige. Og det er de eldste yrkene, representert ved bøndene og industriarbeiderne, som ligger dårligst an.

Les også: Spørsmålene det ikke er lov å stille på intervju

Færre bønder

Fra 1990 og frem til i dag har det vært stor endring i sysselsettingen i primærnæringene.

– En av trendene vi ser er at det blir stadig færre ansatte i jordbruk, skogbruk og fiske. I jordbruksnæringen er det særlig småbrukere som legger ned. Dette er en trend som vil fortsette i flere år fremover, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV til DinSide.

Dette er en trend som får direkte konsekvenser for deg som forbruker. Vi importerer nemlig stadig mer mat. Ifølge Bondebladet importerte vi mat for 21,8 milliarder kroner i første halvår 2013. Dette er nær en dobling sammenlignet med samme periode i 2006.

Les også: Fylkene med flest uføre

Trenden bør snu

Kan vi ikke bare importere all maten vi trenger da? Mye tyder på at nordmenn ikke mener det slik. Ifølge norsk landbrukssamvirke ønsker 9 av 10 nordmenn å opprettholde matproduksjonen på dagens nivå. Eirik Nedrelid, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk landbrukssamvirke, forklarer hvorfor trenden med økt import bør snu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.