Her blir kortet kopiert

Slik lurer du skimming-ligaene.

Så lett kopierer svindlerne kortet ditt. Se hele filmen lengre nede i artikkelen. Foto: YouTube/Tuva Moflag
Så lett kopierer svindlerne kortet ditt. Se hele filmen lengre nede i artikkelen. Foto: YouTube/Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skimming av kort i minibanker og på ubetjente bensinstasjoner et tilbakevendende problem. Senest i forrige uke ble flere svenske bensinstasjoner rammet, ifølge Aftonbladet.

Politiet forklarer at kriminelle ligaer utvikler kort-kopieringsutstyr som er spesialtilpasset de enkelte pumpesystemer og minibanker. Alle ubetjente bensinstasjoner er dermed et mulig mål, og du må ta dine forholdsregler hver gang du bruker kortet.

Les også: Ikke ring dette nummeret

Shell-stasjoner angrepet

Politiet opplyser at forrige store angrep i Norge var rettet mot Shell-stasjoner over hele Sør-Norge tidligere i sommer. Den gangen fikk TV 2 opplyst at de kopierte kortene ble brukt til å ta ut penger i minibanker i Columbia, Den dominikanske republikk, Mexico og flere stater i USA.

– Dette understreker fordelen med å aktivere regionsperren på kortet sitt, sier Anders Beck, politioverbetjent ved Politiet i Oslo til DinSide.

Slik så det ut da en UNO X stasjon ble utsatt for svindel i fjor høst. Kortinstikket på pumpen ligger ca. 0,5 cm på utsiden av det originale.  Også Statoil, St1 og Shell har blitt rammet i løpet av det siste året. Svindlerne lager skimming-utstyr tilpasset hvert enkelt pumpesystem.  Foto: POLITIET
Slik så det ut da en UNO X stasjon ble utsatt for svindel i fjor høst. Kortinstikket på pumpen ligger ca. 0,5 cm på utsiden av det originale. Også Statoil, St1 og Shell har blitt rammet i løpet av det siste året. Svindlerne lager skimming-utstyr tilpasset hvert enkelt pumpesystem. Foto: POLITIET Vis mer

Les også: Nettbank-svindelen blir smartere

Vanskelig å oppdage

Skimmingutstyret kan være vanskelig å oppdage. Utstyret er todelt. Én del plasseres foran kortinnstikket for å kopiere magnetstripen på kortet ditt. Den andre delen er et kamera som filmer inntasting av koden. Derfor er det viktig at du skjuler PIN-koden når du bruker kortet ditt, selv når det ikke er personer bak deg i køen.

– Det har liten verdi for for svindlerne å kopiere magnetstripen på kortet, hvis de ikke får tak i PIN-koden din også. Å skjule PIN-koden bør være like naturlig som å bruke bilbelte i trafikken. Det er det viktigste kortholderen selv gjør for å unngå at kortet blir misbrukt, påpeker Beck.

I denne videoen kan du se hvordan svindlerne monterer utstyret sitt, og deretter har fritt utsyn når kundene taster koden. Kanskje du skjuler den litt bedre neste gang?

Les også: Denne minibanken skjuler en hemmelighet

Politiets råd for å redusere risikoen

Med enkle grep reduserer du risikoen for å bli svindlet, og begrenser skadeomfanget dersom uhellet skulle være ute.

Skimming-avdelingen ved Oslo politidistrikt gir følgende råd:

  • Ved kontantuttak, velg en minibank som ligger åpent til og har god belysning. Ikke snu deg eller forlat minibanken med pengene i hånden.
  • Ta et raskt overblikk før du setter inn kortet i minibanken eller bensinpumpen. Er det noe du stusser over eller ikke kjenner igjen – gå til neste automat. Går kortet unormalt tregt inn eller du må bruke flere forsøk før kortleseren aksepterer kortet – avbryt og bruk heller en annen minibank/bensinpumpe i nærheten. Unormale sår, skader eller sprekker kan være en indikator på at alt ikke er som det skal være.
  • Se deg bakover før du setter inn kortet – står det noen bak deg som du oppfatter som ubehagelig nær, så slipp dem foran deg i køen eller be vedkommende om å gå litt lengre tilbake. Når du først har satt inn kortet så tillatt ingen å distrahere deg – i så fall avbryt inntasting.
  • Still deg så nærme betalingsterminalen som mulig – skjul innslaget av PIN-koden. Slurv ikke med beskyttelse av PIN-kode ved noen form for varekjøp.
  • Oppgi aldri PIN-koden til noen.
  • Følg med på kontoutdrag – både de som er postert og de du mener burde vært postert.

Les også: Nettbanken avslører om du ble lurt i ferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer