Her blir svindlerne selv lurt

Et nettsted arkiverer svindelforsøk og henger ut bakmennene. Slikt blir det god underholdning av.

De tidligere Nigeria-brevene kommer nå på e-post, og dette er et typisk eksempel.
De tidligere Nigeria-brevene kommer nå på e-post, og dette er et typisk eksempel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettstedet 419 Eater har tatt tak i problemet med pengesvindel på e-post og Internett. Ikke bare deler de e-poster fra svindlerne, de publiserer også bilder av dem, og noen går så langt som å faktisk lure dem som prøver å lure deg.

Er du fast DinSide-leser, vet du at vi fra tid til annen går ut og advarer mot svindelforsøk som kommer på e-post. Bakmennene blir stadig mer kreative, og vi får mange tips fra lesere som har mottatt mistenkelige henvendelser fra utenlandske avsendere.

Her ser du typiske eksempler på moderne Nigeria-brev

Henger ut svindlerne

Det amerikanske nettstedet 419 Eater er, ifølge Wikipedia, grunnlagt av Michael Berry, som skriver under aliaset Shiver Metimbers. Inne på nettstedet finner du blant annet en stor mengde brev og e-post sendt av svindlere, samt informasjon om hvem de er og hvor og hvordan de opererer. Hvis du ønsker det, kan du selv bidra og "henge ut" kjeltringer.

Navnet på nettsiden stammer fra "419 fraud" (419 svindel), som er den formelle klassifiseringen av kriminalitet fra Nigeria. I Norge kalles denne typen svindel for Nigeria-brev, eller Nigeria-svindel, men mens henvendelsene tidligere kom per post, har fenomenet nå forflyttet seg til e-post.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer