Her bor det 600 bakterier

Og sammensetningen er like unik som fingeravtrykket ditt.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du liker det eller ikke – munnen din er hjemmet til et blomstrende samfunn av bakterier.

Hver og en av oss har over 600 ulike bakterierarter i munnen. Sammensetningen er imidlertid unik.

Les også: Pass munnen din!

Global studie

Det antyder en ny studie publisert på nettutgaven til fagtidsskriftet Genome Research. www.genome.org

Dette er den første globale undersøkelsen av bakterier i spytt, ifølge et presseskriv fra utgiveren Cold Spring Harbor Laboratory Press.

Resultatene viser at du – og alle andre i verden – har en helt unik sammensetning av munnbakterier.

Les også: Munnen avslører deg

Du er full av bakterier

Kroppen din har hele ti ganger flere bakterieceller enn menneskeceller. Det er fra før av kjent at munnen, som også er en «hovedinngang» for bakterier til kroppen, inneholder et variert utvalg av bakterier.

Men hvordan dette utvalget varierer fra menneske til menneske, og hvordan dette påvirker kosthold, miljø, helse og sykdom, har til nå vært lite studert.

Les også: Ti råd mot bassilusker

Overraskende funn

I den nye undersøkelsen har forskere sett nærmere på spyttet til mennesker fra ulike områder i verden. Resultatene viser at bakteriesammensetningen i spyttet til naboen din sannsynligvis er like forskjellig fra ditt spytt som det til en person fra andre siden av kloden.

- Dette er overraskende, da kosthold og andre kulturelle faktorer som kan påvirke bakteriesammensetningen i munnen varierer mye, sier forsker Mark Stoneking ved Max Planck-instituttet i Tyskland.

Ifølge Stoneking har studien lagt selve grunnlaget for framtidig forskning som ser nærmere på kosthold, kulturelle faktorer, sykdom og variasjon i spyttbakterier.

Les også: Hvor er bakteriesmitten størst?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer