Her bør du slå av telefonen

At det er dyrt å ringe hjem fra utlandet, det visste du helt sikkert. Men var du klar over at det kan koste enda mer å motta en samtale hjemmefra?

Det kan være svært dyrt å trykke på mobiltelefonens svar-knapp i utlandet. I enkelte land er det faktisk dyrere å motta en samtale enn det er å ringe hjem.
ILLUSTRASJON: Bjørn Eirik Loftås
Det kan være svært dyrt å trykke på mobiltelefonens svar-knapp i utlandet. I enkelte land er det faktisk dyrere å motta en samtale enn det er å ringe hjem.
ILLUSTRASJON: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du befinner deg i ferieparadiset Fiji og skal ringe hjem til kjæresten i Norge, slipper du unna med å betale 3,83 kroner per minutt (Telenor). Hvis derimot kjæresten ringer deg - og du velger å trykke på svar-tasten - må du punge ut med hele 19,66 kroner per minutt, hele fem ganger så mye.

Dette er ikke et typisk eksempel. Men det illustrerer at det i enkelte land faktisk er dyrere å motta en samtale hjemmefra enn det er å ringe hjem. Fiji-eksempelet er altså nyttig som påminnelse om hvor viktig det er å være kritisk til hvilke samtaler du besvarer når du er på ferie.

35 kroner per minutt

I India koster det for eksempel 24,05 kroner per minutt å besvare en samtale fra Norge (NetCom-BDL Mobile). Det vil si at en samtale på drøye fire minutter fortærer en hundrelapp. (NB: Vi oppgir kun den utenlandske partner-operatøren for land der den aktuelle norske operatøren har flere enn én partner)

Og reiser du til Peru, må du belage deg på å betale hele 34,96 kroner per minutt når du besvarer samtalen fra svigerfar som lurer på om dere ble like imponert over Machu Picchu som ham (Telenor-Nextel Peru).

Halve prisen

NetComs utenlands-sider er ryddige og oversiktlige.
NetComs utenlands-sider er ryddige og oversiktlige. Vis mer

Hva med deg?

Pleier du å ta med deg mobiltelefonen når du reiser til utlandet? (Avsluttet)
Ja, alltid(87%) 1272
Ja, men kun i Europa(10%) 153
Nei, aldri(3%) 44
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den som i stedet har valgt et Privat-abonnement fra NetCom, slipper derimot unna med 17,33 øre per minutt, ganske nøyaktig halvparten av prisen (NetCom-Claro)

Dette eksempelet viser at det faktisk er store prisforskjeller de ulike aktørene i mellom. Tele2-kunder på Bermuda slipper for eksempel unna med 5,32 kroner per minutt når de besvarer samtaler med sin mobiltelefon. Telenor-kundene må derimot ut med 23,69 kroner, mer enn fire ganger så mye. Og NetCom forlanger 24,00 kroner (AT&T).

I Senegal derimot, er det Tele2 som er dyrest, med en minuttsats på 18,50 kroner. Telenor nøyer seg med 14,99 kroner, mens NetCom er rimeligst med 12,11 kroner (Sentel).

Tele2 ofte rimeligst

Disse eksemplene viser at de ulike aktørene bevilger seg ulike satser i de ulike landene. Men hvilken aktør er billigst? Det er viktig å understreke at vi ikke har gjennomført noen fullstendig prissjekk av alle verdens land. Det vi imidlertid kan si, basert på våre undersøkelser av rundt 45 land, er at Tele2 kommer svært godt ut på mange destinasjoner.

Blant annet er Tele 2 rimeligst på mottak av samtaler på Den dominikanske republikk, der de nøyer seg med 4,85 kroner (Orange Dominicana), mot 12,99 hos Telenor og 17,52 hos NetCom.

Mange nordmenn med pakistanske røtter har nok også oppdaget av Tele2-kunder slipper unna med utrolig lave 2,04 kroner for mottak av samtaler i Pakistan (PMCL). Konkurrentene krever henholdsvis 12,94 (NetCom-Mobilink) og 16,37 kroner (Telenor-PMCL).

Overraskende billig

Og da er vi inne på et annet interessant tema - hvor billig det faktisk er å motta samtaler i enkelte utland. Det mest ekstreme eksempelet vi fant var NetComs sats for den fransk-karibiske øya Martinique - 2,08 kroner. Tele2 nøyer seg med 2,29 kroner når du ferierer i Australia (Vodafone), mens Telenor kun forlanger 4,36 kroner i Japan (NTT).

Prisnivået har med andre ord ingen sammenheng med geografisk avstand fra Norge. Tele2 forlanger for eksempel 18,50 kroner i Senegal, som jo nærmest er "rett rundt hjørnet" sammenlignet med Australia.

Dyrere i USA

Tele2s utenlandssider er noe mer tungvinne og på engelsk, men fungerer.
Tele2s utenlandssider er noe mer tungvinne og på engelsk, men fungerer. Vis mer


Er du blant de mange som på et eller annet tidspunkt har tenkt deg til USA? Da kan vi opplyse at det merkelig nok er langt dyrere å motta samtaler der enn i Australia. Mens operatørene i snitt nøyer seg med rundt 3,00 kroner i Australia, er de ofte oppe i over 10,00 kroner i USA.

Flyktige priser

Vær imidlertid klar over at prisene vi har oppgitt i denne artikkelen ikke er skrevet i stein - tvert i mot. Vi har snakket med de tre største mobiltelefonoperatørene i Norge, som kan fortelle at prisene justeres hyppig, både som følge av valutakursendringer og endrede konkurransevilkår.

Flere som skal ha betalt

I denne sammenheng er det også viktig å være klar over at prisene de ulike aktørene tilbyr, er avhengige av hvilke priser de norske aktørene klarer å fremforhandle med sine operatør-partnere i ulike utland. Det er nemlig slik at de norske mobiltelefonoperatørene vanligvis må betale en minuttsats til den utenlandske operatøren du benytter når du befinner deg i andre land.

Mange utenlandske aktører

Og da er vi inne på et annet viktig poeng: NetCom, Tele2 og Telenor har på mange destinasjoner samarbeid med flere operatører. I USA har for eksempel Telenor samarbeid med fire aktører, NetCom med fem og Tele2 med hele åtte.

Og avtalene inngått med disse operatørene kan være svært ulike, noe som betyr ulike priser for deg. Det betyr at du bør undersøke hvilken av de utenlandske operatørene som er rimeligst før du reiser. Denne informasjonen finner du på de norske aktørenes nettsider (se lenker lengre ned i artikkelen).

Store forskjeller

Telenor Mobils utenlandssider inneholder mye informasjon, men er unødvendig kompliserte når det kommer til pris for å motta samtaler i utlandet.
Telenor Mobils utenlandssider inneholder mye informasjon, men er unødvendig kompliserte når det kommer til pris for å motta samtaler i utlandet. Vis mer


For eksempel har NetCom samarbeid med fire ulike brasilianske operatører. Hvis du velger TIM, slipper du unna med 12,49 kroner per minutt når du mottar samtaler. Velger du derimot Nextel, må du ut med 36,70 kroner per minutt. Tilsvarende hos Telenor i Brasil: Velger du Clario betaler du "kun" 12,85 kroner per minutt, velger du Nextel betaler du 29,61.

Vær også klar over at prisene kan variere med hvilket mobiltelefonabonnement du har valgt.

Dobbelt dyrt

Hvis du ikke har veldig god råd, bør du også være klar over at det å ringe til hverandre med norske mobiltelefoner i utlandet kan bli dobbelt dyrt. Hvis du og kjæresten din for eksempel befinner dere i Argentina , risikerer dere å først måtte betale 44,36 kroner per minutt når du ringer (NetCom-Nextel) og deretter å betale 43,14 kroner per minutt når kjæresten svarer. Dermed kommer en fem-minutters samtale opp i 438 kroner.

Forvirrende Telenor-sider

Alle de tre aktørene har laget nettsider som sørger for at du relativt raskt kan finne satsene som gjelder for ulike land. Vi mener at NetComs løsning er den enkleste og mest oversiktlige.

Telenor-løsningen er mest komplisert, fordi Telenor oppgir to summer: "Pris operatøren tar for mottak av samtaler" og "Pris Telenor tar for mottak av samtaler". Du må legge disse to tallene sammen for å få den reelle satsen, noe som er kompliserende og som enkelte vil oppleve som forvirrende.

Her finner du prisene hos de ulike aktørene:
NetCom
Tele2
Telenor

Kilder: NetCom, Tele2, Telenor

Forutsetninger og merknader

 • Prisene som er oppgitt i denne artikkelen er basert på følgende forutsetninger:
 •  
 • Innhentet 7. og 8. september 2009
 • Vi har tatt utgangspunkt i prisene som gjelder for privat-abonnenter
 • Der den aktuelle norske operatøren samarbeider med flere ulike operatører i et annet land, har vi tatt utgangspunkt i prisen oppgitt for operatøren som er listet opp øverst i oversikten.
 • I de tilfellene Tele2 har oppgitt ulike satser for "Peak time" og "Off peak time", har vi oppgitt "Peak time"-prisene
 • I de tilfellene Telenor har oppgitt ulike satser for "full takst" og "redusert takst", har vi oppgitt "full takst"-prisene
 • I de tilfellene Telenor har oppgitt ulike priser for ulike abonnementer, har vi valgt "FriTid"-prisene
 • I de tilfellene NetCom har oppgitt ulike priser for ulike abonnementer, har vi valgt "Privat"-prisene
 • Oppstartpris (vanligvis 74 øre) vil kunne komme i tillegg til de oppgitte prisene
 • De ulike operatørenes priser kan og vil endres løpende

 • Les også:

 • Ufarlig å motta SMS i utlandet
 • Slik slipper du overraskelser på mobilregningen
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer