Her bør du vurdere å slå av

Mobilbruk på båt kan gi deg sure regninger.

LANGT FRA LAND? Da bør du sjekke en gang til før du ringer. Foto: Colourbox.com
LANGT FRA LAND? Da bør du sjekke en gang til før du ringer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke slik at du alltid mister dekningen om du er i båt et stykke fra land lenger. Ja, du mister signalene fra din egen operatør, men på ferge eller cruiseskip vil telefonen da automatisk gå over på skipets GSM-nett. Dette nettet benytter satelittkommunikasjon for å koble seg mot nettverk på land. Og det er langt dyrere enn å koble seg direkte på land-nettverket.

- Det kan bli en dyr fornøyelse å bruke mobilen langt fra land, advarer Post- og teletilsynet (PT) i en pressemelding, der de ber reisende være observante om bord i ferger og cruiseskip, og sjekke hvilken operatør man er knyttet til før man bruker telefonen.

Hva skal du se etter? Kontroller at navnet på din mobiloperatør står i displayet på mobiltelefonen. Da skal alt fungere som normalt. Straks dette navnet bytter, bør du vurdere restriktiv bruk om du vil unngå høyere regning.

Dette er forsåvidt ikke nytt. DinSide skrev om rådyre danskebåt-samtaler også i fjor, men fra og med 1. juli i år har mobilleverandørene blitt pålagt å varsle ved høy bruk av datatrafikk i utlandet. Dermed er det kanskje mange reisende som ikke tenker over at enkelte steder kan vanlig bruk også bli svært kostbart uten at de får varsel om dette underveis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer