Kontantbruk

Her bruker vi mest kontanter

Norges Bank har gjort en undersøkelse av kontantbruk hos Vinmonopolets utsalgssteder, og resultatet er ikke akkurat overraskende...

KORT ELLER KONTANT?: Dette er vel et spørsmål du får ytterst sjelden nå når du handler. Men hvor lite kontanter bruker vi egentlig, og er det noen fordeler med å ha noen sedler liggende? Les saken for å få svar. Foto: NTB.
KORT ELLER KONTANT?: Dette er vel et spørsmål du får ytterst sjelden nå når du handler. Men hvor lite kontanter bruker vi egentlig, og er det noen fordeler med å ha noen sedler liggende? Les saken for å få svar. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 2013 til i dag har Vinmonopolet delt data med Norges Bank om kundenes bruk av kontanter som betaling på deres utsalgssteder.

Resultater viser at kontantbruken over tid har falt betydelig. I 2021 brukes kontanter ved sju prosent av alle salg på Vinmonopolet, mot 29 prosent tilbake i 2013.

Dette er et fall på 22 prosentpoeng over åtte år, skriver Mats Bay Fevolden ved avdeling for finansiell stabilitet i Norges Bank i et blogginnlegg. Eller sagt på en annen måte - i løpet av åtte år har bruken av kontanter blitt redusert til en fjerdedel.

Lenger ned i saken kan du se hvor i landet vi bruker mest og minst kontanter, ifølge dataene fra Vinmonopolet.

- Døende

Hvis du skulle være usikker på konklusjonen, kan forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea klargjøre for deg:

- Ja, kontantene er «døende», fastslår hun overfor Dinside.

- For den yngre generasjonen kan det være vanskelig å tenke seg at vi før måtte gå fysisk til banken for å betale regningene våre, fordi vi ikke hadde noe annet valg, fortsetter hun.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha pengene dine stående på bankkonto. Video: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Her er kontantbruken størst og minst

La oss se nærmere på dataene fra undersøkelsen av kontantbruk hos Vinmonopolets utsalgssteder i vårt langstrakte land:

2013: Da ble tre av ti salg på Vinmonopolet gjennomført med kontanter.
2013: Da ble tre av ti salg på Vinmonopolet gjennomført med kontanter. Vis mer
2016: Det er større endringer i den relative kontantbruken mellom 2016 og 2020 enn mellom 2013 og 2016.
2016: Det er større endringer i den relative kontantbruken mellom 2016 og 2020 enn mellom 2013 og 2016. Vis mer
2020: I «coronaåret» 2020 ble kontantandelen nesten halvert fra året før. Av kommunene der Vinmonopolet har utsalgssteder er det Nome og Åsnes som har høyest andel kontantkjøp.
2020: I «coronaåret» 2020 ble kontantandelen nesten halvert fra året før. Av kommunene der Vinmonopolet har utsalgssteder er det Nome og Åsnes som har høyest andel kontantkjøp. Vis mer

I 2013 og 2016 var kontantbruken høyere på Østlandet og Sørlandet enn i landet ellers, mens i 2020 var kontantbruken nokså lik på tvers av landsdelene.

Ved å se kontantbruken i kommuner med vinmonopol opp mot andre data om kommunene, som alderssammensetning og sosioøkonomiske forhold, kommer det fram at bruken av kontanter øker med alder, og avtar med inntekts- og utdanningsnivå. Disse sammenhengene virker imidlertid å ha blitt noe svakere de siste årene.

Reduksjonen i bruk av kontanter hos Vinmonopolet siden 2013 gjenspeiler utviklingen i bruken av kontanter i samfunnet for øvrig, skriver Fevolden i blogginnlegget, og utdyper:

Spørreundersøkelsene Norges Bank gjennomfører om husholdningenes betalingsvaner, viser at kontantbruk henger sammen med alder og sosioøkonomiske faktorer. Kontantbruken er høyere blant eldre og avtar med utdanning og inntekt, noe tallene fra Vinmonopolet bekrefter.

Har kontanter noe for seg?

Alternative betalingsmetoder til kontanter, som bankkort og Vipps, har forenklet livet til mange av oss, men kanskje skapt frustrasjon hos andre, for eksempel den eldre generasjonen.

- Kontanter er nok ikke høyst nødvendig, men argumentene for kontanter er, blant annet, at de gir friheten til å velge mellom ulike betalingsmidler, det er enklere å ha kontroll på forbruket når vi fysisk ser pengene og de sikrer anonymitet og personvern, sier Incedursun i Nordea.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har også inkludert kontanter som noe av det du bør ha i ditt personlige kriselager for å overleve tre dager.

Har du noen gang tenkt på hva som skjer hvis du går til banken og ber om å få alle sparepengene dine ut med én gang? Svaret kan du lese her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer