Kontantbruk

Her bruker vi mest kontanter

Norges Bank har gjort en undersøkelse av kontantbruk hos Vinmonopolets utsalgssteder, og resultatet er ikke akkurat overraskende...

KORT ELLER KONTANT?: Dette er vel et spørsmål du får ytterst sjelden nå når du handler. Men hvor lite kontanter bruker vi egentlig, og er det noen fordeler med å ha noen sedler liggende? Les saken for å få svar. Foto: NTB.
KORT ELLER KONTANT?: Dette er vel et spørsmål du får ytterst sjelden nå når du handler. Men hvor lite kontanter bruker vi egentlig, og er det noen fordeler med å ha noen sedler liggende? Les saken for å få svar. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 2013 til i dag har Vinmonopolet delt data med Norges Bank om kundenes bruk av kontanter som betaling på deres utsalgssteder.

Resultater viser at kontantbruken over tid har falt betydelig. I 2021 brukes kontanter ved sju prosent av alle salg på Vinmonopolet, mot 29 prosent tilbake i 2013.

Dette er et fall på 22 prosentpoeng over åtte år, skriver Mats Bay Fevolden ved avdeling for finansiell stabilitet i Norges Bank i et blogginnlegg. Eller sagt på en annen måte - i løpet av åtte år har bruken av kontanter blitt redusert til en fjerdedel.

Lenger ned i saken kan du se hvor i landet vi bruker mest og minst kontanter, ifølge dataene fra Vinmonopolet.

- Døende

Hvis du skulle være usikker på konklusjonen, kan forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea klargjøre for deg:

- Ja, kontantene er «døende», fastslår hun overfor Dinside.

- For den yngre generasjonen kan det være vanskelig å tenke seg at vi før måtte gå fysisk til banken for å betale regningene våre, fordi vi ikke hadde noe annet valg, fortsetter hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer