Null-avfallsbutikker

Her er all emballasje bannlyst

I juli åpnet en ny butikk i London som selger alle varer uten emballasje - den må du ha med selv.

NULL AVFALL: Meksikanske Jessica Rimoch står bak butikken Jarr Market i London, som åpnet i juli og skal bidra med minst mulig avfall. Foto: Berit B. Njarga
NULL AVFALL: Meksikanske Jessica Rimoch står bak butikken Jarr Market i London, som åpnet i juli og skal bidra med minst mulig avfall. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

I juli åpnet den lille butikken Jarr Market i London, en av flere butikker som ønsker å gjøre et tiltak for miljøet gjennom et konsept som nå brer om seg i Storbritannias hovedstad:

Alle varene i butikken skal selges i løsvekt, og du må selv ha med deg en beholder til å ha varene i.

- Målet er å få ned bruken av engangsplast, og bidra til mindre forsøpling, sier Jessica Rimoch, som står bak det siste tilskuddet innen såkalte null-avfallsbutikker.

Ris, pasta og bønner

Butikken i London skal i hovedsak selge tørrvarer som ris, bønner, kaffe, sukker, mel og urter, i tillegg til noe toalettsaker og rengjøringsprodukter.

Du tar selv med en tom beholder til butikken, som blir veid, før du fyller den med ønsket matvare, som så veies igjen og du betaler for innholdet. For å få med deg varene hjem tar du med deg egne handlenett eller noe annet å bære i, for du får heller ikke plastposer i butikken.

I LØSVEKT: Da Dinside stakk innom butikken i forkant av åpningen i begynnelsen av juli, fikk vi sett nærmere på beholderne som skal huse deler av butikkens vareutvalg, som ris, pasta og bønner. Foto: Berit B. Njarga
I LØSVEKT: Da Dinside stakk innom butikken i forkant av åpningen i begynnelsen av juli, fikk vi sett nærmere på beholderne som skal huse deler av butikkens vareutvalg, som ris, pasta og bønner. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Forbrukere som Dinside har snakket med i nærområdet i London virker positive til å handle i en slik butikk for å bidra til å kutte ned på mengden søppel vi som forbrukere bidrar med.

Men kan dette være noe for norske forbrukere - og er det et godt miljøtiltak?

Bra med tiltak

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, sier til Dinside at de heier på aktører som går foran og utforsker nye løsninger på miljøutfordringer.

Han sier videre at det er en klar trend at folk flest er stadig mer opptatt av å begrense avfall, både plast og matavfall, og understreker at næringslivet er helt sentrale i å legge til rette for dette, så det blir aktuelt for mange.

- Zero waste-butikker har vi derimot sett få av i Norge foreløpig, sier Kristensen.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, mener det er veldig bra med alle tiltak som gjør oss mer bevisste på all unødvendig bruk av emballasje og gir oss som forbrukere en mulighet til å velge annerledes.

- Slik vi ser det, er en av de viktigste årsakene til plastproblemet vi har i verden at det er et enormt overforbruk, og at plastemballasje og engangsartikler brukes unødvendig mye. Der det er mulig å unngå plast, uten at det går utover matsikkerhet eller bidrar til økt matsvinn, bør vi forsøke å gjøre det. Zero waste-butikker tilbyr forbrukerne et alternativ, påpeker hun.

Ikke bare negativt med emballasje

Samtidig understreker både Virke og Framtiden i våre hender at emballasje i noen tilfeller er viktig, blant annet for å redusere matsvinn.

- Emballasje er ikke bare negativt, fordi det bidrar til å forhindre matsvinn, som er et større miljøproblem enn emballasjen, sier Kristensen.

Anja Bakken Riise påpeker at spesielt når det kommer til innpakning av mat, er ikke plast og emballasje bare dumt.

- Emballasje øker for eksempel holdbarheten til en rekke matvarer, og gjør det mulig å transportere varene uten at de tar skade, og hindrer dermed mye matsvinn, sier hun.

Virke legger til at det å redusere avfall og få emballasje og plast inn igjen i en sirkulær økonomi er noe de opplever at mange i næringslivet jobber med.

- Å optimalisere både design og materiale, slik at det kan gjenbrukes må være veien å gå, sier Kristensen, som forteller at Virke har oppfordret sine medlemmer til å ta Plastløftet i regi av Grønt Punkt Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer